Ukrajinská kríza môže viesť tento rok k nulovému rastu ekonomiky Ruska

Kríza na Ukrajine môže spôsobiť, že ruská ekonomika tento rok zaznamená nulový rast. Pripustil to ruský minister financií Anton Siluanov. Informoval o tom server BBC.
Podľa informácií ruských médií minister varoval, že ekonomika Ruska čelí „najzložitejším podmienkam od finančnej krízy v roku 2008“. Upozornil, že odlev kapitálu z Ruska len za prvé tri mesiace tohto roka dosiahol 63 miliárd USD (45,64 miliardy eur). Kapitál z Ruska uniká najmä pre geopolitickú nestabilitu, to znamená, pre angažovanosť Ruska v ukrajinskej kríze a rastúci tlak na východe Ukrajiny.
„Rast hrubého domáceho produktu odhadujeme na nízkej úrovni, okolo 0,5 %. Je možné, že to bude aj okolo nuly,“ povedal dnes Siluanov na zasadnutí ruskej vlády. Pod pokračujúce spomaľovanie ekonomického rastu Ruska sa okrem krízy na Ukrajine podpisuje podľa neho aj vysoká závislosť od vývozu surovín a nedostatočné reformy.
Za posledné tri roky sa tempo rastu ruskej ekonomiky spomalilo z vyše 4 % na zhruba 1 %. Zatiaľ čo v roku 2011 dosiahol hospodársky rast Ruska 4,3 %, v roku 2013 vzrástla ekonomika len o 1,3 %.
Navyše, pripojenie Krymu si vyžiada zvýšenie výdavkov z ruského štátneho rozpočtu. Ruský premiér Dmitrij Medvedev obyvateľom Krymu nedávno sľúbil, že ruská vláda im postupne zvýši platy, dôchodky a výrazne navýši aj investície do infraštruktúry regiónu. Siluanov však varoval, aby vláda v regióne nemíňala nadmerne. Ako uviedol, premiérovo vyhlásenie prišlo „bez analýzy skutočných potrieb Krymu a mesta Sevastopoľ“.

Súvisiace články

Aktuálne správy