V stredu o Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra

Ministri by mali rokovať aj o návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ako aj o návrhu novely zákona o životnom minime.

Vláda by mala v stredu rokovať o návrhu Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, cez ktorý bude v rokoch 2014 až 2020 možné využívať zo zdrojov Európskej únie a domácich prostriedkov spolu vyše 4 mld. eur na dopravné projekty a rozvoj informatizácie. Operačný program má k dispozícii prostriedky v objeme takmer 4,037 mld. eur, čo je 29 % z celkovej alokácie nového obdobia okolo 13,92 mld. eur. V rámci spomínaného programu je na dopravné projekty určených 3,196 mld. eur a na informatizáciu 841 mil. eur. Na rozvoj cestnej infraštruktúry má ísť 1,72 mld. eur. Z týchto peňazí má byť postavených 118 kilometrov diaľnic, 78 kilometrov rýchlostných ciest a zmodernizovaných 289 kilometrov ciest I. triedy. Hlavnou prioritou v tejto oblasti je dobudovať hlavnú diaľnicu D1 medzi Bratislavou a Košicami, ale aj D3 od Žiliny po hranice s Českou republikou a Poľskom.

Na stredajšom rokovaní vlády by mali ministri rokovať aj o poskytnutí investičných stimulov pre šiestich investorov. Ide o spoločnosti Schindler Dunajská Streda, INA Kysuce, Schaeffler Slovensko, Unomedical, Embraco Slovakia a FLAMEshoes. „V prevažnej miere ide o investičné zámery rozšírenia existujúcich závodov v priemyselnej výrobe, ktorých výsledkom bude zvýšenie produkcie, podstatná modernizácia technologického vybavenia a zvýšenie konkurencieschopnosti etablovaných podnikov na Slovensku,“ spresnil rezort hospodárstva. Firmy preinvestujú necelých 77 mil. eur. Od štátu žiadajú stimuly v objeme 20 mil. eur. Prevažná časť investičnej pomoci bude v prípade schválenia poskytnutá vo forme úľav na dani z príjmov.

Ministri by mali rokovať aj o návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH). Novelou zákona sa má do slovenského právneho poriadku prevziať európska smernica o mieste poskytovania služieb. Kým v súčasnosti je všeobecným pravidlom miesta dodania služieb poskytnutých nezdaniteľným osobám miesto, kde má poskytovateľ sídlo alebo prevádzkareň, s účinnosťou od 1. januára 2015 sa za miesto dodania telekomunikačných služieb, služieb televízneho a rozhlasového vysielania a elektronických služieb poskytnutých nezdaniteľným osobám bude považovať miesto, kde má nezdaniteľná osoba sídlo, bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.

Šéf rezortu financií má na rokovanie kabinetu predložiť aj návrh zákona o správe, prevádzke a používaní informačného systému Centrálny elektronický priečinok pri dovoze, vývoze a tranzite tovaru. Cieľom návrhu zákona je podľa ministerstva financií zabezpečiť plnohodnotné uplatňovanie a využívanie informačného systému, ktorý bol vybudovaný v rámci projektu Elektronické služby centrálneho elektronického priečinka, spolufinancovaného z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti – OPIS.

Súčasťou rokovania vlády má byť aj návrh novely zákona o životnom minime. Novela zákona má zabrániť tomu, aby sa pri poklese životných nákladov nízkopríjmových domácností, resp. čistých peňažných príjmov na osobu znižovala suma životného minima. Ak by totiž podľa súčasného zákona aspoň jeden z týchto ukazovateľov klesol, malo by sa znížiť aj životné minimum. Podľa navrhovanej novely sa však pri poklese životných nákladov nízkopríjmových domácností, resp. čistých peňažných príjmov životné minimum zachová na súčasnej úrovni.

Minister hospodárstva predloží na rokovanie vlády správu o stave podnikateľského prostredia v SR s návrhmi na jeho zlepšovanie. Cieľom tohto dokumentu je charakterizovať stav a vývoj podnikateľského prostredia SR v porovnaní s hodnotením Svetovej banky a ďalšími medzinárodnými hodnotiacimi organizáciami. Okrem iného materiál odporúča ministrovi financií vypracovať a predložiť do konca tohto roka na rokovanie vlády analýzu možnosti odvádzať daň z pridanej

hodnoty podnikateľmi až po zaplatení faktúry. Zlepšiť podnikateľské prostredie by mohol aj návrh zákona o trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb, ten by malo vypracovať ministerstvo spravodlivosti do konca augusta tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy