Najbohatší ešte nikdy neboli o toľko bohatší ako bežní smrteľníci

, BusinessWeek Foto:SITA

Hlavným heslom hnutia Occupy Wall Street bolo, že najbohatšie percento Američanov bohatne stále viac na úkor zvyšku obyvateľov, ktorí naopak, sú stále viac chudobnejší. Peter Coy z Bloomberg BusinessWeek však na základe analýz profesorov Sáeza a Zucmana argumentuje, že to nie je tak úplne presné tvrdenie.

Keď sa na príjmy najbohatšieho percenta Američanov pozrieme bližšie, zistíme, že 90 % najväčších boháčov (0,9 % amerického obyvateľstva) pripadá rovnaký podiel národného bohatstva ako o generáciu skôr. Značne si ale polepšila zvyšná desatina boháčov (0,1 % amerického obyvateľstva), ktorej sa podarilo ukoristiť tak veľký diel koláča národného bohatstva, aký jej patril v búrlivých 20. rokoch. Superboháčom patriacim do najbohatšieho 1 % z najbohatšieho 1 % (0,01 % populácie) dokonca rástli príjmy tak rýchlo, že sa od Reaganovej konzervatívnej revolúcie štvornásobne zvýšili.

Úvahy vychádzajú z analýzy ekonómov Emmanuela Saeza z University of California a Gabriela Zucmana z London School of Economics. Ekonómovia odvodili bohatstvo z dát o príjmoch Internal Revenue Service (IRS) spätne od roku 1913, keď bola zavedená federálna daň z príjmov.

Aby ste sa v USA dostali medzi hornú tisícinu obyvateľov, bolo potrebné nahlásiť v roku 2012 imanie okolo 20 miliónov USD. Vstupnou bránou do elity 0,01 % potom bola suma okolo 100 miliónov USD. Ale pre takého Billa Gatesa sú ale aj tieto peniaze zanedbateľné, pretože podľa indexu miliardárov agentúry Bloomberg je jeho bohatstvo zhruba 800 krát väčšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy