Snaha ECB zatiaľ ovocie neprináša, úverový trh v Európe zachraňujú americké fondy

, WSJ Foto:SITA

Americké investičné firmy ponúkajú úvery malým európskym spoločnostiam v čase, keď európske banky obmedzujú ponuku úverov kvôli novej regulácii a slabému ekonomickému oživeniu. Informuje The Wall Street Journal.

Fondy zo Spojených štátov, ktoré poskytujú priame pôžičky, fungujú ako malé banky a poskytujú financie po celej Európe. Takéto poskytovanie priamych pôžičiek je v Európe na rozdiel od USA novinkou. Malé firmy sa tu v snahe o získanie úveru obracali na banky. Nové prísnejšie pravidlá ale nútia banky k navyšovaniu kapitálu, aby boli schopné absorbovať prípadné straty. Tento postup však zároveň znižuje ich ochotu požičiavať, a platí to najmä u rizikovejších firiem.

Hoci americké fondy neraz požadujú vyššie sadzby, európske firmy často nemajú inú možnosť, než ich ponuku využiť. Rozkvet tohto spôsobu financovania ukazuje, že snaha ECB a EÚ o zlepšenie prístupu k úverom zatiaľ neprináša výrazné zlepšenie a mnoho menších firiem má pri získavaní financií ťažkosti. Mohlo by pritom ísť o faktor, ktorý znateľne brzdí prebiehajúce oživenie európskej ekonomiky. Obavy narastajú aj na strane regulátorov, pretože úvery od fondov sú podľa nich drahé a môžu pre firmy predstavovať väčšiu záťaž než financie od bánk.

Jednou z firiem, ktorá využila popísanú alternatívu, je španielska Gestión Integral del Agua de Huelva. V novembri si požičala 85 miliónov eur od Taconic Capital z New Yorku a Children 's Investment Fund z Londýna. Bolo to prvýkrát, kedy si táto spoločnosť vzala nebankový úver. Pôžička je na 13 rokov a sadzba dosahuje 11,85 %. "Keby sme si ten úver nezobrali, dnes by sme sa možno už o našej firme nebavili," hovorí riaditeľ spoločnosti. V poslednom štvrťroku minulého roka dosiahol počet takýchto úverov 56, v prvom štvrťroku to bolo len 18. Asi polovica úverových obchodov vykonaných počas 15 mesiacov do decembra 2013 prebehla vo Veľkej Británii. Nasledovalo Francúzsko s 25 % podielom a Nemecko s 11 % podielom. Niektoré fondy tvrdia, že predtým bolo výzvou presvedčiť firmy, ktoré sa dlho spoliehali len na bankové úvery, aby si vzali pôžičku od niekoho iného. Teraz sa vraj situácia mení a firmy sú voči alternatívnemu financovaniu otvorenejšie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy