Ľudia čakajú od centrálnych bánk priveľa, tvrdí ECB

Viceprezident Európskej centrálnej banky Vitor Constancio zopakoval, že banka je pripravená konať proti nízkej inflácii, na podporu ekonomiky však vyzval aj vlády krajín eurozóny

Európska centrálna banka (ECB) je pripravená použiť nekonvenčné nástroje, aby si poradila s dlhšie trvajúcim obdobím nízkej inflácie. Uviedol to viceprezident banky Vitor Constancio. Podľa neho sa však zdá, že "ľudia očakávajú od centrálnych bánk priveľa".

 

Aj keď Constancio zopakoval, že ECB je pripravená urobiť ďalšie kroky, zároveň uviedol, že vlády krajín eurozóny by mali pristúpiť k opatreniam na podporu investícií a dopytu. Eurozóna totiž zažíva len pomalé zotavovanie. "Monetárna politika bude aj naďalej poskytovať určité stimuly," povedal Constancio. Zdôraznil však, že monetárna politika nemôže urobiť všetko. "Vlády musia prijať zodpovednosť za opatrenia na podporu investícií a dopytu,“ povedal Constancio.

Hoci ekonomika eurozóny mierne rastie, podľa Constancia stále existuje riziko poklesu.

V krátkodobom horizonte brzdí európsku ekonomiku spomalenie na rozvíjajúcich sa trhoch, pokles domácich súkromných investícií a slabý domáci dopyt. Constancio navyše vidí výzvu aj v starnúcej populácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy