Britský koncern BP chce byť mostom medzi Ruskom a Západom

Britská ropná spoločnosť BP využije svoje pôsobenie v Rusku, aby pomohla zlepšiť vzťahy medzi Moskvou a Západom. Vyhlásil to dnes Bob Dudley, generálny riaditeľ BP, ktorá vlani získala 18,5-% podiel v ruskej ropnej firme Rosnefť. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa zhoršili minulý mesiac po pripojení polostrova Krym k Rusku a prepadli sa na úroveň, ktorá pripomína obdobie studenej vojny.
Britský koncern BP sa spomedzi zahraničných ropných spoločností najviac angažuje v Rusku, keďže vlastní takmer 20-% podiel v štátnej firme Rosnefť.
Dudley na schôdzi akcionárov upozornil na obojstrannú závislosť medzi Ruskom ako dodávateľom energie a Európou ako jej spotrebiteľom. Táto vzájomná závislosť podľa neho prispievala celé desaťročia k bezpečnosti a stabilite na kontinente. A tak by to malo pokračovať, pričom BP by mohla zohrať dôležitú úlohu akéhosi mosta medzi oboma stranami.
USA a Európska únia uvalili sankcie proti vybraným ruským predstaviteľom a firmám za anexiu Krymu. A varovali Moskvu, že ak sa neprestane miešať do vývoja na Ukrajine, môže tieto sankcie ešte pritvrdiť, čo zasiahne kľúčové sektory ruskej ekonomiky: energetiku, banský priemysel a banky.
Ťažba ropy v Rusku sa podieľa zhruba 25 % na celkovej, globálnej produkcii BP. Šéf britského koncernu minulý mesiac vyhlásil, že rozhodne stojí za jeho investíciami v Rusku.

Súvisiace články

Aktuálne správy