Zamestnanci DMK vstúpili do jednodňového ostrého štrajku

Dôvodom je výrazné meškanie výplat, spoločnosť to vysvetľuje zlou situáciou na trhoch

Viac ako 100 zamestnancov Dubnického metalurgického kombinátu (DMK) v utorok ráno vstúpilo do ostrého jednodňového štrajku. Dôvodom je, že stále nedostali januárovú a februárovú výplatu. Časť zamestnancov už v utorok podpíše okamžitú výpoveď. "Sociálna situácia v našich rodinách je už neúnosná. Preto sme sa tu dnes zišli, aby sme riešili vzniknutú situáciu a zabezpečili tak sebe a svojim rodinám aspoň nejaký príjem. Po dohode s vedením spoločnosti nie je práca pre 110 zamestnancov, dôvodom je nezabezpečený železničný program pre Ukrajinu a Rusko. Ide o zamestnancov oceliarne, formovne, čistiarne a čiastočne údržby, vedenia spoločnosti a MATEC,“ povedala predsedníčka základnej organizácie OZ KOVO ZŤS Dubnica Ľuba Backová. Vo firme pracuje viac ako 300 ľudí.

 

Spoločnosť minulý rok odštartovala výrobu komponentov železničných podvozkov pre širokorozchodnú trať pre ruský trh. Ambíciou vedenia bolo zamestnať v tomto podniku až 800 ľudí. Ako povedala Backová, inzeráty na prijímanie nových ľudí spoločnosť stále dáva. "Železničný program sa úplne utlmuje, dokonca nám včera bolo povedané, že možno až na päť mesiacov a keď sa upokojí situácia na Ukrajine, tak možno sa nejakí ľudia prijmú,“ povedala s tým, že tento dôvod ešte pred dvoma týždňami nezaznel.

Pred vchod do fabriky v utorok prišlo približne 100 ľudí. Viacerí z nich neskrývali rozhorčenie nad konaním vedenia. "Je to katastrofa, že takí ľudia na Slovensku ešte môžu podnikať. Všade vo svete by už boli vo väzení dlžníkov. U nás si môžu dovoliť neplatiť odvody, neplatiť zamestnancov a celú stratu nechávajú na ľudí, ktorí sa môžu najmenej brániť,“ skonštatoval predseda OZ KOVO Emil Machyna. Ako doplnil, ešte v utorok chcú podať návrh na konkurz, aby ľudia dostali čo najskôr aspoň peniaze z garančného fondu. Potrebné je však podľa neho systémové riešenie. "Pripravujeme zmenu zákona o konkurze a reštrukturalizácii, kde chceme dať jasné pravidlá, ako sú v Nemecku či Rakúsku – 21 dní a musia na seba vyhlásiť konkurz. Keď nie, je štatutár zodpovedný hmotnoprávne a trestnoprávne za to, čo sa deje. Dnes nie je zodpovedný nikto,“ vyhlásil.

Vedenie spoločnosti medzi protestujúcich neprišlo. Novinárom však poskytlo písomné stanovisko, v ktorom uvádzajú, že januárovú výplatu nedostalo 65 percent zamestnancov a februárovú nedostal nikto. "Požiadavka ZO OZ KOVO na okamžité uhradenie všetkých záväzkov spoločnosti voči zamestnancom je nereálna, keďže spoločnosť má momentálne limitovaný príjem vzhľadom na situáciu na trhoch, ktorá je všeobecne známa,“ píše sa v liste podpísanom konateľom spoločnosti Michalom Petríčkom.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy