Právnu pomoc centra dostanú aj podnikatelia, ak splnia podmienky

V poslednom období sa právnici Centra právnej pomoci (CPP) zaoberali aj prevodmi obchodného podielu, obchodným bankrotom i vyhlásením konkurzu na majetok podnikateľov. Za sledované obdobie posledných 6 mesiacov CPP prostredníctvom svojich 13 kancelárií a 6 konzultačných pracovísk prijalo na rozhodnutie 73 žiadostí od podnikateľov a samostatne zárobkovo činných osôb. V 61 prípadoch priznalo nárok na právnu pomoc, 5 prípadov posudzuje a v 7 z tohto počtu boli žiadatelia neúspešní. Informoval o tom vedúci právneho odboru CPP Alexander Rakovský.
„Najviac, až dve tretiny žiadostí, sme zaevidovali v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji v pôsobnosti kancelárií CPP Humenné, Prešov a Košice. Prevažne išlo o prípady určenia výživného na maloleté dieťa, vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov po rozvode, prípady rozvodov,“ dodal.
Právnu pomoc CPP môže dostať len žiadateľ, ktorý sa nachádza v stave materiálnej núdze, pod podmienkou, že nejde o zrejmú bezúspešnosť sporu a jeho hodnota musí prevýšiť hodnotu minimálnej mzdy. Výnimkou sú spory, v ktorých nie je možné ich hodnotu vyčísliť v peniazoch, napríklad, ak súd má rozhodnúť o zverení dieťaťa do starostlivosti po rozvode rodičov.
„Centrum skúma ďalej, či podnikateľ alebo inak samostatne zárobkovo činná osoba, spĺňa podmienku na právnu pomoc CPP, keďže zákon takúto pomoc právnickým osobám nepriznáva,“ upozornil ďalej Rakovský. „Do kompetencie CPP nepatrí poskytnutie právnej pomoci vo veci spísania návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok právnickej osoby, ak o takúto pomoc žiada štatutárny orgán akejkoľvek obchodnej spoločnosti. Naopak, poskytnutie právnej pomoci vo veci spísania návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok fyzickej osoby vrátane malého konkurzu – osobného bankrotu do kompetencie CPP už patrí. Pred rozhodnutím o nároku posudzujeme každý prípad individuálne,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy