Baňa Paskov bude fungovať ešte tri roky, ČR na to dá 600 mil. Kč

Ťažba v bani Paskov bude zachovaná o rok dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo. Minister financií Českej republiky Andrej Babiš sa dohodol s vlastníkom, spoločnosťou New World Resources (NWR), na prevádzke do konca roku 2017. Štát dá na sociálny program pre baníkov 600 miliónov Kč (21,86 milióna eur). Informoval o tom server iDNES.cz.
„Po hodinovej diskusii sa mi podarilo presvedčiť najvyššie postaveného človeka v NWR, že baňu Paskov tri roky nezatvorí, bude v prevádzke v rokoch 2015, 2016 a 2017,“ povedal Babiš po stretnutí s predsedom predstavenstva NWR Garethom Pennym. Ten označil navrhnuté riešenie za férové. „Budeme s vládou úzko spolupracovať,“ povedal Penny. Babiš zároveň upozornil, že navrhnutá transakcia potrebuje ešte súhlas Európskej komisie.
Náklady na prevádzku bane ponesie NWR, štát zaplatí 600 miliónov Kč na sociálny program pre zamestnanosť baníkov. Pôvodne sa počítalo so sumou 1,1 miliardy Kč. Rozdiel 500 miliónov Kč bol pôvodne určený na sanáciu bane.
V bani Paskov pracuje okolo 2500 zamestnancov. Ťaží sa vo veľkej hĺbke, čo v poslednom období nie je ekonomické. Minulý rok NWR rozhodla, že sa baňa zatvorí. Otázkou však bolo, kedy sa tak stane a či ťažbu prípadne podporí štát.
Okrem iného sa hovorilo aj o hrozbe rastu nezamestnanosti v Moravskosliezskom kraji, nakoľko od činnosti bane závisia aj ďalšie firmy. Uvádzalo sa, že jedno pracovné miesto v bani Paskov generuje dve až tri ďalšie pracovné miesta v regióne. Bývalý premiér Jiří Rusnok však odmietol sanovať ťažbu zo štátneho rozpočtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy