Ukrajina by mala rýchlo dostať peniaze z MMF, tvrdia Schäuble a Sapin

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a jeho nový francúzsky kolega Michel Sapin budú spolupracovať na tom, aby Ukrajina mohla čo najskôr čerpať peniaze zo záchranného úveru, na ktorom sa dohodla s Medzinárodným menovým fondom (MMF). Vyhlásil dnes Schäuble na spoločnej tlačovej konferencii so Sapinom v Berlíne. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Schäuble sa podľa vlastných zhodol so Sapinom na tom, že je dôležité, aby Kyjev mohol čerpať peniaze, ktoré mu fond sľúbil, v čo najkratšom termíne.
MMF sa dohodol s Ukrajinou na úverovej linke vo výške 7 miliárd USD a ďalšie peniaze poskytne Kyjevu Európska únia (EÚ). Ukrajina dúfa, že sa jej podarí zabezpečiť si zvonka tento rok 13 miliárd USD.
Schäuble aj Sapin by mali v priebehu tohto týždňa navštíviť Washington, kde sídli MMF.
Nový francúzsky minister financií sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k domácim témam. Zdôraznil, že je dôležité, aby vláda v Paríži dosiahla rovnováhu medzi výkonom ekonomiky a plnením svojich záväzkov v otázke znižovania rozpočtového schodku. Ďalšie podrobnosti o vládnom pláne na redukciu deficitu nezverejnil, ale stále obhajoval „rovnováhu medzi rastom ekonomiky a redukciou schodku“.
Minulý týždeň pritom Sapin pri nástupe do funkcie ministra vyhlásil, že Francúzsko by malo s EÚ znova prerokovať tempo znižovania rozpočtového schodku krajiny na povolenú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 4,3 % HDP.
Minister Sapin zdôraznil, že redukcia schodku na 3 % HDP v roku 2015 tak, ako to vláda v Paríži sľúbila Bruselu, stále zostáva jej hlavným cieľom, ale o tempe znižovania schodku by sa malo znova diskutovať. Tvrdí, že príliš agresívna redukcia by mohla uškodiť hospodárskemu rastu Francúzska aj jeho snahe o zníženie nezamestnanosti. Opätovné prerokovanie rozpočtového cieľa“ je tak podľa neho v spoločnom záujme Paríža aj Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy