Veritelia spoločností budú lepšie chránení

Akcionári alebo spoločníci obchodných spoločností si zámerne znižujú podnikateľské riziko tak, že do spoločnosti vložia minimálny vklad a ďalšie financie vložia do firmy ako vlastnú pôžičku. Stáva sa tak, že do konkurzného konania sa dostane minimum prostriedkov, z ktorých by sa mali uspokojiť pohľadávky veriteľov. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR preto pripravuje novelu Obchodného zákonníka, ktorá by takúto prax postihla. Aj z pôžičiek sa budú musieť uspokojiť veritelia dlžníkov.
„Pripravujeme úpravu podľa rakúskeho modelu, a teda si už počas hroziaceho úpadku pôžičky vrátiť nebudú môcť,“ povedala pre TASR hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. „Nie je predsa v poriadku, ak sa bremeno podnikania prenáša na veriteľov, zamestnancov či živnostníkov ako obchodných partnerov spoločností, a nie na samotných spoločníkov, ktorí si spoločnosť založili a ovládajú jej fungovanie.“
Ministerstvo spravodlivosti poukazuje na fakt, že stav financovania niektorých spoločností je neudržateľný z pohľadu ochrany ich veriteľov. „Ohrozuje najmä malé a stredné podniky, ktoré sú v každej ekonomike motorom hospodárskeho rastu. Chceme tiež uľahčiť vznik a rozvoj malého a stredného podnikania tak, že znížime požiadavky na vytváranie základného imania na 1 euro, teda budú sa môcť zakladať takzvané 1-eurové eseročky. Zoberáme sa aj fenoménom hroziaceho úpadku obchodnej spoločnosti,“ priblížila pripravované zmeny hovorkyňa rezortu.
Novela Obchodného zákonníka by mala byť predložená vláde SR do konca júna, navrhovaná účinnosť je 1. januára 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy