Gates chce osloviť čínskych miliardárov, na dobročinnosť ale veľmi nepočúvajú

, Reuters Foto:SITA

Spoluzakladateľ Microsoftu opustil svoju každodennú prácu v roku 2008, od vtedy svoj drahocenný čas venuje charitatívnej nadácii, ktorú má spoločne s manželkou. Podľa Gatesa sa v Číne dá hovoriť o dobročinnosti len v prípade prírodných katastrof, nezištnú pomoc by ste v tejto krajine hľadali márne v oblasti zdravotníctva, vzdelávania, či podpory osôb so zdravotným postihnutím, píše Reuters.

Gates vyhlásil, že zatiaľ čo sa v ázijskej krajine za ostatných desať rokov nahromadilo obrovské bohatstvo, množstvo vynaložených finančných prostriedkov na charitatívne účely stále klesá. Ako informovali čínske noviny Hurun Report, v rokoch 2011 a 2012 klesol počet dobročinných darov od vyše stovky najvýznamnejších čínskych filantropov o 55 percent, medzi rokmi 2012 a 2013 o 44 percent.

Gates spolu s ďalším miliardárom Warrenom Buffettom pred štyrmi rokmi  pozval päťdesiat najbohatších ľudí z Číny na charitatívnu večeru. Jedna tretina z nich pozvanie neprijala, obávali sa totiž, že by boli k darcovstvu donútení. Podľa agentúry Reuters klesá popularita dobročinnosti v Číne aj z toho dôvodu, že ľudia sú presvedčení, že vláda tieto prostriedky nepoužije na správny účel.

V prieskume World Giving Index skončila Čína na 133 mieste zo 135 krajín sveta. Táto klasifikácia znamená, že tamojší ľudia nie sú veľmi ochotní poskytnúť pomoc cudzincovi, alebo darovať na charitatívne účely .

Súvisiace články

Aktuálne správy