Maloobchodné tržby v Česku vo februári prudko vzrástli

Maloobchodné tržby v Česku vo februári vzrástli, a to najprudšie od septembra 2008, keď pád banky Lehman Brothers odštartoval globálnu finančnú a neskôr aj hospodársku krízu. Februárové výsledky českého maloobchodu sú tak dobrou správou pre ekonomiku, naznačujú totiž, že už pravdepodobne prekonala problémy, ktoré jej spôsobili krízy. Informovali o tom agentúra RTTNews a internetový portál Patria Online.
Z najnovších údajov Českého štatistického úradu vyplýva, že maloobchodný predaj v krajine vrátane áut po očistení od sezónnych vplyvov vo februári prudko stúpol, medziročne o 8,1 %. To je oveľa strmší nárast ako v januári, keď sa tržby českých maloobchodníkov zvýšili o 6,4 %. Analytici pritom odhadovali, že sa tempo rastu maloobchodného predaja v susednej krajine vo februári naopak spomalí na 6 %.
Motorom rastu februárových tržieb bol najmä predaj áut. Presnejšie, tržby v tomto segmente sa v sledovanom mesiaci zvýšili medziročne o 20 %. A výrazne stúpol aj predaj počítačov, tabletov a telefónov, o 9,1 %, a tiež dopyt po elektronike a domácich spotrebičoch, ktorý sa zvýšil o 5,2 %. Jediným segmentom maloobchodu, ktorý vo februári zaznamenal pokles predaja, bol odbyt farmaceutického, zdravotníckeho a drogistického tovaru.
Štatistiky tiež ukázali, že aj v medzimesačnom porovnaní maloobchodné tržby v Česku vo februári vzrástli, a to o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy