Ekonomický rast v Číne by sa mal v prvom kvartáli spomaliť

Predbežné údaje z čínskej ekonomiky poukazujú na spomalenie rastu v prvom štvrťroku. Medziročne by mala najväčšia ekonomika na svete rásť najpomalším tempom za posledných päť rokov, a to o 7,3 %.

Predbežné údaje z čínskej ekonomiky poukazujú na ochladenie jej ekonomického rastu. V prvom štvrťroku by mala druhá najväčšia ekonomika na svete medziročne rásť najpomalším tempom za posledných päť rokov, a to o 7,3 %, po tom, ako v poslednom kvartáli minulého roka rástla o 7,7 %. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters, ktorá oslovila 25 ekonómov.

Ide o najpomalší rast od prvého štvrťroku 2009, kedy rozmach spomalili bezprostredné následky globálnej finančnej krízy. Hrubý domáci produkt (HDP) vtedy vzrástol o 6,6 %. Na podporu rastu v danom roku vláda použila stimulačný balíček vo výške 4 biliónov čínskych jüanov (CNY).

Stimulačné opatrenia na posilnenie ekonomického rastu budú v tomto roku skromnejšie a presne cielené. Podľa analytikov bude pomoc smerovať k udržaniu rastu na úrovni 7,5 %. Prvé podporné kroky vláda vyhlásila už 2. apríla, kedy oznámila, že urýchli výstavbu železníc a zníži dane pre malé firmy. Údaje o výške HDP za prvý štvrťrok zverejní vláda 16. apríla.

(1 EUR = 8,5537 CNY)

Súvisiace články

Aktuálne správy