Rakúska Sberbank ruské problémy nepociťuje

, E15 Foto: SITA

Sberbank Europe, rakúska dcérska spoločnosť ruskej štátnej banky, zo svojho chrbta striasla eskalujúce politické problémy medzi Ruskom a Západom. S európskymi, americkými a japonskými bankami sa dohodla na úvere v objeme 350 miliónov eur.

Podľa údajov spoločnosti Dealogic je medzinárodný syndikovaný úver pre ruskú spoločnosť prvý svojho druhu od vlaňajšieho decembra, kedy podobný úverový prísľub získal ropný kolos Rosnefť.

S rastúcim napätím okolo Ukrajiny a Krymu ruské banky odložili získavanie kapitálu na medzinárodných trhoch a vyčkávali na ďalší vývoj."Vo svetle hroziaceho uvalenie prísnejších ekonomických sankcií na Rusko ukazuje dohoda o poskytnutí prísľubu dvanásťmesačného úveru banke Sberbank Europe dôveru medzinárodnej bankovej komunity v rakúsku banku s ruskými majiteľmi," uviedol pre denník Financial Times Bruce Johnson, partner právnickej firmy Morgan Lewis, ktorá je poradcom viedenskej Sberbank.

Medzi bankami, ktoré sa do syndikátu zapojili, sú Bank of America, Barclays, Commerzbank, Citi, Deutsche Bank, HSBC, Mizuho či UniCredit. Banky chceli Sberbank Europe poskytnúť viac peňazí, než požadovali. Úroková sadzba bola stanovená o 60 bázických bodov (0,60 percenta) nad sadzbu Euribor.

Podľa generálneho riaditeľa rakúskej Sberbank Marka Arnolda banka tieto prostriedky použije na podporu svojho rastu a refinancovanie rastúceho firemného úverového portfólia. Arnold vo vyhlásení tiež uviedol, že úverová dohoda len potvrdzuje dôveru medzinárodných finančných inštitúcií vo viedenskú banku, cez ktorú Rusi podnikajú v strednej a východnej Európe.

Tieto udalosti sa dejú v tieni prvého kola ekonomických sankcií uvalených na Rusko. To prebudilo medzinárodných investorov, ktorí spozorneli ohľadom expozície voči ruským podnikom a ruským záujmom.

Sberbank Slovensko bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Proces zmeny väčšinového akcionára Volksbank International sa uskutočňoval počas celej druhej polovice roka 2011. Zavŕšil sa 15. februára 2012, keď sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy