Zlato či Bitcoiny: Ktorý prístav je bezpečnejší, pre koho a kedy

, Fortune Foto:SITA

Obe investície sú populárne a v mnohom problematické. Lákajú však ustrašených investorov, ktorí hľadajú ochranu pred tým najhorším. Čo si vybrať, odvekú spoľahlivú investíciu na zlé časy, alebo moderný technologický koncept s veľkým potenciálom?

V rôznych diskusiách a nielen na internete, sa vedú debaty o tom, či je Bitcoin rovnako dobrý pre zabezpečenie ako zlato. Predovšetkým po páde Brettonwoodského menového systému v roku 1971, po ktorom nasledovala dvojciferná inflácia, investori považujú zlato za najlepšie zaistenie proti inflácii, znehodnotenie mien alebo nekontrolovateľnému hromadeniu verejného dlhu.

Zlatu sa darí zvyčajne v inflačnom prostredí, v skutočnosti je ale stávkou aj proti oveľa horším veciam, ako bola inflácia v 70. rokoch. Proti znehodnocovaniu vládami emitovaných mien dokážu ochrániť aj akcie, nehnuteľnosti alebo inflačne zaistené vládne dlhopisy. Zlato ale uchová bohatstvo aj v prípade vojny alebo hlbokej depresie. Dnes mu ale podľa niektorých šliape na päty Bitcoin. Jeho obľuba u mainstreamu nečakane rastie. Má so zlatom niektoré podobné črty, napríklad je vzácny a nezávislý od vplyvu vlád.

Celkové množstvo Bitcoinov, ktoré môžu byť vyťažené, je dopredu dané. Je to približne 21 miliónov. Oproti tomu množstvo vyťažiteľného zlata je veľkou neznámou. Ponuka zlata rastie v priemere o 1 až 3 % ročne, krátkodobo ale cenou zmieta volatilita vzhľadom k novým náleziskám.

Bitcoin je na tom s volatilitou ešte horšie, podobne ako ostatné nové technológie. Dlhodobo ale vzhľadom k faktu, že po vyťažení 21 miliónov kusov už nebudú nové virtuálne mince dostupné, by mal pôsobiť ako lepší uchovávateľ hodnoty než zlato.

V prípade rozsiahlejších sociálnych nepokojov, alebo ekonomickej depresie hrozí, že by vlády mohli siahnuť na súkromné aktíva. V rokoch 1933 a 1934 americká vláda zakázala súkromné ​​vlastníctvo zlata a skonfiškovala ho, najskôr vládnym nariadením, následne dekrétom Kongresu. Držiteľom zlata tento krok kompenzovali, ale vzhľadom k tomu, že cieľom akcie bolo devalvovať dolár vo vzťahu k zlatu, nedostali za svoje aktíva trhovú cenu. Ak by sa niečo podobné zopakovalo, bolo by bezpečnejšie držať zlato, alebo Bitcoiny? Ťažko povedať. Ak by chcela vláda majetok zabaviť, asi by jej bolo jedno, či uvalí zákaz na Bitcoiny, na zlato, alebo na oboje. Existujú spôsoby, ako virtuálnu menu nakúpiť aj bez toho, aby bola vaša identita odhalená. Rovnako tak možno ale nakupovať malé množstvá zlata za hotovosť a utajiť všetko pred vládou USA. Tak, či onak by ste stáli mimo zákon.

Zlato je zaistením proti tomu najhoršiemu. Ak vás straší hrozba 3. svetovej vojny, ťažko si možno Bitcoin predstaviť ako lepšie zabezpečenie než zlato. Bitcoin sa spolieha na funkčný internet, takže ak by niekto odrezal internetovú komunitu od siete, boli by virtuálne mince bezcenné, dokonca aj ak by ste ich uchovávali vo fyzickej forme.

Bitcoin je ale podľa všetkého výnosnejší v menej extrémnych situáciách. Ste občanom krajiny s represívnou, alebo nezodpovednou vládou, ale stále ešte spoľahlivým prístupom k internetu? Potom určite radšej vsadíte na Bitcoiny. Kryptomeny získali na popularite na miestach, ako je Argentína, kde monetárny manažment zaostáva a ekonomika trpí chronickou infláciou. V takom prípade je Bitcoin lepší ako zlato, pretože vlastníctvo fyzického zlata so sebou prináša nemalé náklady na uchovávanie a transport, zatiaľ čo vlastníctvo Bitcoinov je de facto bez nákladov.

Je ťažké v tomto súboji vyhlásiť jasného víťaza. Veľká časť hodnoty zlata aj Bitcoinov je špekulatívne založená iba na predikcii investorov ohľadne toho, aké geopolitické a iné udalosti svet zasiahnu. A politici sú ešte horšie predikovateľný než korporátne zisky. To je tiež dôvod, prečo mainstreamoví ekonómovia a finanční poradcovia odporúčajú držať v alternatívnych investíciách, ako sú zlato a Bitcoiny, len malú časť majetku.

Ak veríte, že dolárový systém plávajúcich kurzov mien vedie k nestabilite na mladých trhoch, nerovnováhe vo svetovom obchode a k celkovému kolapsu, sú pre vás zlato a Bitcoin zaujímavou voľbou. Ak by sa navyše Bitcoin ešte viac rozšíril, vlády by ho začali akceptovať ako platidlo a zapracovali ho do svojich právnych systémov, mohlo by byť súčasných 600 USD za jeden Bitcoin ešte málo.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy