Desať investícií, ktoré by ste mali stihnúť do tridsiatky

, entrepreneur Foto:SITA;photl

Ak si chcete uľahčiť život, začnite investovať hneď po dvadsiatke. Vybranú desiatku investícií vaša peňaženka takmer nepocíti, ale v budúcnosti vám pomôže vyhnúť sa zbytočným výdavkom.

1. Permanentka do plavárne, alebo členstvo vo fitness klube
Vyspelé krajiny dominujú rebríčku zostaveného podľa výdavkov na zdravotníctvo. Problémy spojené s uponáhľaným životným štýlom by znateľne znížila lepšia starostlivosť o zdravie. Keď budete pravidelne športovať, ušetrí vám to neskoršie náklady na zdravotnú starostlivosť. Pár eur mesačne pritom vaše konto nezruinuje, a navyše budete mať zo seba dobrý pocit.

2. Tri fľaše dobrého vína
Víno je dobrá a stabilná investícia. Kým vo vašej pivnici "dozrie" na predaj, trvá to minimálne päť rokov. Na väčšine búrz s vínom sa predáva v sadách po troch. Ak bude správne skladované, môže vám zarobiť pekný balík. Obľúbené sú hlavne Bordeaux a burgundské. A v najhoršom prípade ho vždy môžete vypiť.

3. Mikrofinancovanie
Už ste počuli o mikrofinancovaní? Poobzerajte sa po neziskových inštitúciách, ktoré vám sprostredkujú "mikroúverovanie" firiem tretieho sveta. V momente ak vám začnú plynúť výnosy, budete mať možnosť ich buď zinkasovať, alebo reinvestovať.

4. Stratégia na sociálnych sieťach
Svet sa točí na sociálnych sieťach. Vytvorte si preto stratégiu identifikácie svojej značky a prezentáciu svojej ponuky. Zamyslite sa, koho by bolo možné prostredníctvom siete osloviť. Nebudete ľutovať stratený čas. Dobrý on – line marketing sa buduje veľmi dlho, preto je najlepšie začať včas.

5. Náhradné kľúče
Koľkokrát ste si už zabuchli dvere a koľko nervov, času a peňazí vás to stálo?

6. Poistenie
Do tridsiatky asi nebude potrebné poisťovať hromady položiek alebo váhať nad poistením hypotéky, postačí, keď si poistíte to, čo je cenné. Ak si poistíte napr. elektroniku, vyhľadajte vhodné poistenie, aby krytie neplatilo len v rámci domácnosti. Uvažujte aj o poistení pre prípad pracovnej neschopnosti alebo straty zamestnania, aby ste nemali prípadne problém so splácaním účtov.

7. Penzijný plán s príspevkami od zamestnávateľa
Väčšina ľudí do tridsiatky ani len nepomyslí na dôchodkové sporenie. Napriek tomu si zistite, či u vášho zamestnávateľa nemáte možnosť benefitov pre dôchodkové sporenie. Niektoré firmy sú ochotné do určitej sumy prispievať rovnako veľkou sumou ako zamestnanec. Ak ste na voľnej nohe, je potrebné sporiť sám bez pomoci. Vďaka tomu, že začnete teraz, nebudete musieť pracovať do konca života.

8. On – line zálohovanie
Ďalšia nočná mora dnešných mladých je, že prídu o všetky dáta zo svojho počítača. Pritom existuje jednoduchá pomoc. Naučte sa (niektoré) svoje dokumenty zálohovať on – line. S externými diskami riskujete poruchu alebo zničenie a navyše sú pomerne drahé na obstaranie. Spoľahlivou a hlavne bezplatnou alternatívou sú dokumenty Google. Navyše majú užívateľsky prívetivé rozhranie.

9. Prioritné akcie
Kým nemáte veľký kapitál asi sa nedá od akciového investovania čakať veľký zisk. Ani tak ale nie je na škodu, ešte než sa prehupnete cez tridsiatku, osvojiť si proces investovania pre dobu, až mať veľké peniaze budete. Prioritné akcie sú vhodnou voľbou, pretože ponúkajú stabilnejšie dividendy ako v prípade kmeňových akcií. Hľadajte veľké zavedené firmy ako Coca – Cola alebo Disney.

10. Crowdfunding
Hoci popularita davového financovania dosahuje v posledných rokoch nevídaných úrovní, nie je to úplne nový koncept. V roku 1987 zarobili investori, ktorí vložili peniaze do austrálskeho filmu Krokodíl Dundee, 730 % výnos. Crowdfundingové platformy k rozjazdu svojich projektov používajú mnohí biznismeni, politici i herci.

Súvisiace články

Aktuálne správy