Fitch potvrdila Malte ratingovú známku A so stabilným výhľadom

Medzinárodná agentúra Fitch Ratings dnes potvrdila Malte ratingovú známku A so stabilným výhľadom. Odôvodnila to vyhliadkami na zotavovanie jej ekonomiky. Informoval o tom portál RTTNews.
Fitch očakáva, že tempo rastu maltského hospodárstva v rokoch 2014 – 2015 prekročí priemer v eurozóne. V minulom roku sa napríklad hrubý domáci produkt (HDP) Malty zvýšil o 2,4 %.
Slabou stránkou ostrova tak zostáva stav verejných financií, a to najmä rastúce výdavky, ktoré odrážajú tlaky v ekonomike. Pre Maltu bude podľa Fitch ťažké dosiahnuť a udržať rozpočtový prebytok a zredukovať verejný dlh bez úpravy výdavkov.
V dlhodobom časovom horizonte budú fiškálnu politiku zásadnou mieru ovplyvňovať výdavky na dôchodky a zdravotnú starostlivosť, ktoré súvisia so starnutím populácie. A to predstavuje riziko aj pre úverovú spoľahlivosť Malty.
Na druhej strane, agentúra ocenila vysokú úroveň úspor domácností, solídnu likviditu bankového sektora a fakt, že štátne dlhopisy vlastnia najmä domáci investori.
Vláda na Malte má pohodlnú parlamentnú väčšinu, čo prispieva k politickej stabilite na ostrove. Okrem toho, silný mandát kabinetu umožňuje uskutočniť reformu energetického sektora. Ale Fitch zároveň upozorňuje, že Malta zatiaľ dosiahla len malý pokrok v reforme zdravotnej starostlivosti a dôchodkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy