Prehľad o platoch prezidentov: Slovenská hlava štátu nie je žiaden chudobný príbuzný

, CELSI Foto:SITA

Úlohou prezidenta je reprezentovať Slovenskú republiku a zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Koľko za vykonávanie týchto povinností slovenská hlava štátu zarába a ako sú na tom kolegovia vo svete?

Koľko zarába slovenský prezident

Prezidentský plat predstavuje štvornásobok poslaneckej mzdy. Napriek tomu, že tá je v súčasnosti zmrazená, prezident sa ani v čase krízy o svoj životný štandard obávať nemusí. Každý mesiac má nárok na hrubú mzdu 7844 Eur a k tomu paušálne náhrady v sume 1327 Eur na reprezentačné účely. Spolu to predstavuje príjem vyšší než 9 000 Eur, čo z neho robí jedného z najlepšie platených prezidentov v regióne. „K náročnej úlohe hlavy štátu prináleží patričná odmena. Občania však za ňu majú právo vyžadovať riadne plnenie všetkých úloh a povinností prezidenta. To zahŕňa aj napomáhanie pri vytváraní dobrých podmienok pre zamestnávateľov a zamestnancov tak, aby ľudia mali možnosť nájsť si dôstojnú prácu za náležitú odmenu v každom regióne Slovenska," hovorí riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce (CELSI) Martin Kahanec.

Pre porovnanie, rumunský prezident Traján Basescu dostáva základný hrubý plat približne 1300 Eur mesačne. Český kolega Miloš Zeman si príde na 6900 Eur,  maďarský János Áder na 5200 Eur a  poľský Bronislaw Komorowski na 3000 Eur. Okrem toho majú prezidenti nárok na rôzne výhody, ktoré sa v jednotlivých krajinách mierne líšia, ako napr. peňažné náhrady na dopravu, ubytovanie, či oblečenie. 

Ešte zaujímavejšie je porovnať prezidentské platy s priemernou mzdou, keďže spomínané krajiny vykazujú rôznu ekonomickú výkonnosť. Rumunský prezident zostáva najskromnejším aj v tomto ohľade, keďže zarába približne 2,7 násobok rumunskej priemernej mzdy. Na druhej strane, slovenský prezident dostáva hrubý plat takmer desaťkrát vyšší ako slovenská priemerná mesačná mzda, čo je najvyšší pomer spomedzi vybraných krajín.

Koľko zarábajú ostatní Slováci

Zo zozbieraných dát online prieskumov platov na stránke www.mojplat.sk vyplýva, že prezident zarába približne 5 krát viac ako lekári, 9,5 násobne viac ako učitelia na základných školách a 15 krát viac ako montéri. Plat prezidenta je tiež vyšší než plat predsedu vlády. A to napriek tomu, že jeho funkcia je najmä reprezentatívna a nemá výkonnú moc. Základný plat slovenského premiéra Róberta Fica sa pohybuje na úrovni približne 3700 Eur mesačne.

Koľko zarábajú politici vo svete

Podobná situácia ako na Slovensku je aj v Českej republike, kde základný hrubý plat premiéra predstavuje v prepočte približne 5500 Eur (150 tis. CZK), čo je menej ako prezidentských 6900 Eur (186 tis. CZK).

Vo veľkých a ekonomicky silných krajinách dosahuje plat prezidenta oveľa vyššie hodnoty. A to najmä v štátoch, kde prezident zastáva aj výkonnú moc. Americký  prezident Barack Obama zarába približne 24000 Eur mesačne, francúzky Francois Holland 15000 Eur a ruský Vladimir Putin 10500 Eur.

Naopak, medzi najslabšie platených verejných predstaviteľov v celosvetovom meradle možno zaradiť afgánskeho prezidenta Hamida Karzaia s platom 400 Eur mesačne, či indického premiéra Manmohana Singha s platom 230 Eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy