BIS: Úžasné čísla o svetovom dlhu, Európa je už z krízy von

, Bloomberg Foto:SITA

Svet sa za ostatných šesť rokov zadlžil brutálnym spôsobom, vyplýva to z aktuálnej správy agentúry Bloomberg. Globálny dlh vzrástol na viac ako 100 biliónov dolárov (71,97 bilióna eur). Medzitým, slabšie členské štáty eurozóny vďaka nízkym príjmom sa zadlžujú čoraz viac.

Počas finančnej a dlhovej krízy vzrástol globálny dlh o 40 % na 100 biliónov dolárov, píše Bloomberg. Kým v polovici roka 2007 predstavoval dlh 70 biliónov dolárov, do polovice roka 2013 vzrástol o ďalších 30 biliónov, cituje agentúra čerstvé čísla Banky pre medzinárodné platby (Bank for International Settlements) sídliacu  vo švajčiarskom Bazileji. Počas tohto obdobia klesla globálna hodnota akcií o 3,86 bilióna dolárov na 53,8 bilióna.

Dlh explodoval po tom, čo štáty, aby pomohli svojim ekonomikám, začali zvyšovať výdavky, zatiaľ čo rekordne klesli výnosy, takže aj náklady na financovanie boli nízke. Podľa expertov BIS k prudkému vzostupu dlhov prispel najmä veľký nárast dlhopisov, ktoré vydali po kríze mnohé štáty a firmy. Podľa údajov Bank of America Merrill Lynch sa výnosy rôznych druhov dlhopisov v priebehu sledovaného obdobia prepadli v priemere o 4,8 % na cca 2 %. Správa tlačovej agentúry pripomína, že vládny dlh Spojených štátov vzrástol počas šiestich rokov o 4,5 biliónov dolárov na 12 biliónov.

Holger Schmieding, hlavný ekonóm Berenberg Bank v Londýne to okomentoval tak, že dlh sa dá prekonať len vtedy, ak vláda presadzuje obozretnú hospodársku politiku a štrukturálne reformy budú mať pro-rastový charakter. Avšak, tieto opatrenia sa prejavia iba v dlhodobom horizonte, nemôžu prekonať dlhovú krízu príliš rýchlo. Inak sa ekonomika zrúti, ako sme to videli v Grécku, dodal.

Článok agentúry Bloomberg hovorí tiež o tom, že Európska dlhová kríza, ktorá nastala po finančnej kríze, už na trhoch pominula. Výnosy štátnych dlhopisov slabších štátov eurozóny totiž klesli od roku 2010 na svoje historické dno. Údaje zozbierané Bank of America Merrill Lynch o priemernom výnose gréckych, írskych, talianskych, portugalských a španielskych dlhopisov hovoria o tom, že . marca klesli na 2,44 %, čo je zatiaľ najnižšia hodnota  v histórii eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy