Export Nemecka vzrástol v januári najvýraznejšie za takmer dva roky

Export Nemecka zaznamenal v januári po decembrovom poklese rast, ktorý bol navyše výraznejší, než sa čakalo. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá dodala, že tempo rastu bolo najrýchlejšie od mája 2012. Rast zaznamenal aj dovoz.
Podľa dnes zverejnených údajov Spolkového štatistického úradu vzrástol vývoz v januári medzimesačne o 2,2 %. Analytici pritom predpokladali rast len o 1,5 %. Je to výrazná zmena oproti decembru, keď export v porovnaní s novembrom klesol o 0,9 %.
Dovoz vzrástol o 4,1 %, čo je oproti odhadom podstatne prudší rast. Analytici počítali s rastom dovozu len o 1,4 %. K nečakane výraznejšiemu importu prispel najmä zvýšený dopyt v Nemecku po tovare z krajín eurozóny. Aj v prípade dovozu ide o podstatnú zmenu, keď v decembri dovoz zaznamenal pokles o 1,4 %.
V medziročnom porovnaní sa vývoz v januári zvýšil o 2,9 %, zatiaľ čo dovoz vzrástol o 1,5 %. Do krajín eurozóny vzrástol export o 3,2 %, zatiaľ čo import sa zvýšil o 4 %. V dôsledku výraznejšieho rastu dovozu sa sezónne upravený obchodný prebytok znížil v prvom mesiaci tohto roka na 17,2 miliardy eur oproti revidovanej hodnote 18,3 miliardy eur v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy