Írska ekonomika koncom roka 2013 podľa odhadov rástla

Írska ekonomika v štvrtom kvartáli minulého roka pravdepodobne posilnila o 0,4 % a v roku 2014 by mala ďalej rásť. V tomto roku by sa mal zlepšiť export krajiny a na sile by mal nabrať aj trh práce. Vyplýva to z pondelkových výsledkov prieskumu agentúry Reuters.

V roku 2013 írska ekonomika posilnila o 0,3 %. Podľa predpokladov desiatich analytikov v prieskume agentúry Reuters by malo hospodárstvo Írska v tomto roku rásť o 2,1 %. To je dostatočná úroveň na to, aby Írsko začalo znižovať svoje zadlženie, ktoré patrí k najvyšším v Európe.

Podmienky na írskom trhu práce sa zlepšujú lepšie, než sa predpokladalo. Miera nezamestnanosti v krajine sa dostala pod hranicu 12 % a stalo sa tak prvýkrát od apríla 2009. Miera nezamestnanosti v Írsku sa tak dostala pod priemer eurozóny, ktorý bol v januári práve na úrovni 12 %. Pred rokom analytici predpokladali, že do roku 2015 klesne miera nezamestnanosti v Írsku na 12,6 %. V súčasnosti analytici počítajú s tým, že miera nezamestnanosti by mohla klesnúť na 10,2 %. Írsky premiér Enda Kenny tak smeruje k naplneniu svojho cieľa znížiť mieru nezamestnanosti pod 10 % do parlamentných volieb. Tie sú na pláne v apríli 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy