Dvadsať naj podľa HDP na hlavu: Toto sú najbohatšie a najchudobnejšie regióny EÚ

, SITA;Eurostat Foto: Eurostat;SITA

Už tradične sa bulharské a rumunské regióny objavujú v tabuľke najchudobnejších ľudí Európskej únie podľa HDP na obyvateľa, zatiaľ čo najbohatšou je centrálna štvrť Londýna. Z najbohatších regiónov vyletela Bratislava na piate miesto, desiata je Praha a Viedeň dvanásta.

Publikovaná štúdia sa týka regiónov NUTS-2, ktorých je v dvadsaťosmičke  273. Najbohatším regiónom je Londýn, kde HDP na obyvateľa bol na úrovni 321 % priemeru EÚ. Pred Bratislavou sú ešte Luxembursko (266 %), Brusel (222 %) a Hamburg (202 %).

V rámci krajín Višegrádskej štvorky sa Bratislava výrazne v posledných rokoch vzdialila napríklad Prahe, ktorá bola sa pred krízou považovala za bohatšiu. Bratislave sa ale podarilo v roku 2009 predbehnúť dokonca aj Štokholm.

Okrem Bratislavy je ale Slovensko je v štatistike v nelichotivom postavení. K 75 regiónom EÚ, v ktorých bol v roku 2011 HDP na obyvateľa pod hranicou 75 % priemeru únie, patria všetky slovenské regióny okrem Bratislavy, a to západné Slovensko (72 %), stredné Slovensko (59 %) a východné Slovensko (51 %). Pokiaľ ide o najchudobnejšie regióny, najviac ich má Poľsko, a to pätnásť. Nasledujú Grécko s deviatimi regiónmi, ČR (7), Rumunsko (7), Maďarsko (6), Bulharsko (5), Taliansko (5), Portugalsko (4), Veľká Británia (4). Po dva takéto regióny majú Španielsko, Francúzsko a Chorvátsko a jeden Slovinsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy