Holcim dosiahol v 4. štvrťroku 2013 menší, ako očakávaný zisk

Švajčiarsky koncern Holcim dosiahol v 4. štvrťroku 2013 zisk, ale menší, ako mu ekonómovia predpovedali. Na vine bol nepriaznivý kurz švajčiarskej meny na kľúčových trhoch. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Presnejšie, švajčiarsky koncern, ktorý je druhým najväčším producentom cementu na svete, dosiahol za tri mesiace do konca decembra prevádzkový zisk 559 miliónov švajčiarskych frankov (458,46 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka 2012 vykázal stratu 63 miliónov CHF. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters odhadovali, že Holcim bude mať v sledovanom období prevádzkový zisk 580 miliónov CHF.
Z hospodárskych výsledkov ďalej vyplýva, že koncern ukončil 4. kvartál 2013 s čistým ziskom 233 miliónov CHF, ktorý sa zhoduje s odhadmi analytikov.
Tržby spoločnosti v sledovanom období klesli medziročne o 9 % na 4,78 miliardy CHF. Nesplnili sa tak očakávania ekonómov, ktorí predpovedali Holcimu tržby v priemere 5,13 miliardy CHF. Holcim pokles tržieb odôvodnil nepriaznivým kurzom franku, ktorý skresal jeho príjmy zo zahraničia o 369 miliónov CHF.
V tomto roku Holcim očakáva zlepšenie dopytu po cemente v Európe, ktorá sa začína zotavovať z recesie, ale zároveň spomalenie predaja v ázijsko-tichomorskom regióne.

Súvisiace články

Aktuálne správy