Buffettov obávaný indikátor signalizuje ťažkosti

, investor Foto:SITA

Podľa jedného dôležitého ukazovateľa nemôžeme očakávať nič dobré. Ukazovateľ, ktorý často cituje aj Warren Buffett, aktuálne vypovedá o tom, že akcie boli silne nadhodnotené.

Warren Buffett porovnáva celkovú trhovú kapitalizáciu burzy s americkým ročným HDP. Na základe tohto pomeru je americký akciový trh na úrovni 115,1 percenta ročného HDP. Podľa Buffetta, to výborne ilustruje vzťah medzi ekonomickou silou krajiny a hodnotením investorov, pretože v prípade, že index stúpa nad 100 percent, sa už môžeme začať obávať nadhodnotenia svojich akcií.
Napríklad :

– Počas dot com bubliny v roku 2000 bola hodnota indikátora 183 percent
– Keď v roku 2007 vrcholila realitná bublina, hodnota indexu dosiahla 135 percent
– Dnes je index na úrovni 115 percent

V časoch, keď sa index burzovej kapitalizácie voči HDP nachádzal hlboko pod stovkou, väčšinou čakal na trhy veľký rast:

– V priebehu roka 1975, v časoch medvedieho trhu, indikátor hlásil 75 %
– V roku 2009, v najnižšom bode, 73 %

Tak teraz si môžeme začať robiť starosti?

Samozrejme, že ak je index na 115 percentách, to ešte neznamená, že obávaný index nevyletí ešte vyššie uprostred rastúcich kurzov. To už ale vieme, že kým niečo rastie, alebo padá, to ešte neznamená, že sa blíži obdobie korekcií.

Ako poukazuje aj Warren Buffett, a to aj napriek tomu, že index je pomerne zjednodušený, výborne ukazuje prístup investorov k akciovému trhu. Pri číslach nad 100 percent už naozaj nemôžeme hovoriť o tom, že panuje pesimizmus.

Súvisiace články

Aktuálne správy