Prvé dozvuky akvizície WhatsApp: Zlatú baňu „cítia“ aj mobilní operátori

, patria Foto:SITA

Potom, čo internetová sieť Facebook minulý týždeň oznámila kúpu prevádzkovateľa aplikácie pre mobilnú komunikáciu medzi smartfónmi WhatsApp za 19 miliárd dolárov, množia sa signály o snahe telefónnych operátorov ukrojiť si z úspechu WhatsAppu svoj ​​diel. Informuje portál patria.

Najväčší nemecký operátor Deutsche Telekom plánuje rozšíriť svoje služby s cieľom nalákať rôzne skupiny zákazníkov, okrem iného tiež zvažuje spoluprácu s WhatsApp cez partnerstvo na trhoch ako je Rumunsko, nie však na trhu domácom. Vsádza tak na širšie portfólio služieb. "Neočakávame, že jeden jediný model zabezpečí úspech, ale vsádzame na koexistenciu služieb," uviedla členka predstavenstva spoločnosti Claudia Nemat na konferencii Mobile World Congress v Barcelone. "Výber potom závisí na veku užívateľa a miere ochrany súkromia, akú preferuje," dodala.

WhatsApp má viac ako 450 miliónov užívateľov a tento počet rastie každý deň zhruba o ďalší milión, uvádza Bloomberg. Konkurenciu tvoria čínska služba Wech, kórejská KakaoTalk, japonská Line ai Facebook Messenger. Spoluprácou Deutsche Telekom, Vodafone Group a ďalších operátorov vznikla tiež platforma Joyn, ktorá má byť čoskoro zavedená vo väčšom počte európskych krajín, uviedla členka správnej rady Deutsche Telekom.

WhatsApp, služba, ktorá za 19 miliárd dolárov prejde pod krídla Facebooku, je skôr vnímaná vďaka možnosti bezplatne posielať správy, obrázky či videá, ako nevítaný súper tradičnému odosielaniu sms správ. Teraz však vďaka svojmu takmer pol miliónu užívateľov láka k spolupráci čoraz viac operátorov. Spoločnosť Ovum odhadla, že alternatívne formy zasielanie správ, na čele práve s WhatsApp, ukrojili telekomunikačným spoločnostiam na tržbách v minulom roku 32,5 miliardy dolárov, a do roku 2016 by táto suma mala vzrásť na 54 mld dolárov.

Podľa dohody o prevzatí budú 4 mld USD z kúpnej ceny vyplatené v hotovosti a zvyšných 15 miliárd v akciách, z toho 3 mld USD v podieloch s obmedzenými právami do rúk zakladateľov a zamestnancov WhatsApp. Ide o najdrahšiu akvizíciu internetových firiem od roku 2001, kedy došlo za 124 mld USD k fúzii Time Warner a AOL.

Cena akvizície mnohých investorom vyrazila dych, podľa zakladateľa a CEO Facebooku Marka Zuckerberga má však WhatsApp hodnotu ešte vyššiu. "Už bezmála pol miliardy ľudí si zamilovalo WhatsApp, z nášho pohľadu ide o najúžasnejšie mobilnú aplikáciu, ktorá zatiaľ existuje," povedal Zucerkberg na konferencii v Barcelone s tým, že sa vďaka nej podarí prepojiť ešte väčší počet ľudí. Povedal tiež, že po takto veľkej transakcii Facebook "pravdepodobne s akvizíciami na chvíľu končí". Hoci príjmy WhatsApp ako také sú nízke, odhaduje sa približne 1 miliarda dolárov ročne, hodnota služby porastie s ohľadom na strategický potenciál, možnosť zdvojnásobiť počet užívateľov a tiež zhodu s profilom Facebooku.

Zuckerberg má veľké plány. Okrem iného povedal, že sa chce zamerať na spoluprácu s tromi až piatimi mobilnými operátormi s cieľom prepojiť miliardy ľudí po celom svete s internetovou sieťou. V rámci tejto iniciatívy partneri zaistia technológie a dátové služby zadarmo ľuďom, ktorí si to nemôžu dovoliť. Zuckerberg chce umožniť masám prístup na sociálne služby, posielanie správ alebo získavanie informácií ohľadom počasie a počíta s tým, že táto iniciatíva bude pre niekoľko úvodných rokov stratová. "Ak urobíme niečo dobré pre svet, časom nájdeme spôsob, ako na tom tiež zarobiť," myslí si šéf najväčšej sociálnej siete sveta. Táto iniciatíva nie je úplnou novinkou. Už vlani v auguste Facebook oznámil vytvorenie skupiny technologických firiem s názvom Internet.org a cieľom zabezpečiť internet pre 5 miliárd ľudí, ktorí prístup zatiaľ nemajú. Do projektu sa zapojili napríklad výrobcovia mobilných telefónov Samsung Electronics a Nokia alebo výrobca chipov Qualcomm.

Akcie Facebooku strmo stúpajú, prvotné obavy, že Facebook preplatil WhatsApp nezmyselne vysokou čiastkou, rýchlo pominuli. Obchodníci od 20. februára, kedy bol kontrakt oznámený, zobchodovali 554 tisíc "býčích" opcií na akcie Facebooku denne, uzatvára patria.

Súvisiace články

Aktuálne správy