Moslimovia nesmú letieť na Mars, údajne je to nebezpečné

, Khaleej Times;MarsOne Foto:SITA

Fatvu, ktorá moslimom zakazuje cestu na Mars aj propagáciu vesmírnej turistiky, vyhlásila skupina imámov zo Spojených arabských emirátov. Jednosmerná cesta do vesmíru sa vraj rovná samovražde. Do projektu kolonizácie Marsu sa ale prihlásilo viac než 500 Arabov.

Imámovia zo Spojených arabských emirátov vyhlásili fatvu, ktorá moslimom zakazuje cestu na Mars a propagáciu vesmírnej turistiky. Podľa denníka Khaleej Times výbor Generálneho úradu pre islamské záležitosti v Dubaji označil cestu na červenú planétu ako "skutočné riziko", ktoré sa rovná samovražde. "Takáto jednosmerná cesta predstavuje veľké riziko pre život a v rámci islamu nemôže byť nikdy ospravedlniteľná," uviedol výbor. "Ochrana života pred všetkými možnými druhmi nebezpečenstva je vec, na ktorej sa zhodnú všetky náboženstvá," stálo vo vyhlásení.

Viac ako 500 osôb zo Saudskej Arábie a ďalších krajín Perzského zálivu sa pritom zapísalo do holandského projektu MarsOne , ktorého cieľom je planétu trvalo kolonizovať. Počíta s tým, že od roku 2024 budú k Marsu pravidelne vyrážať štvorčlenné posádky. Prvá misia, ešte bez ľudí, má odštartovať už v roku 2018.

Finančné prostriedky v hodnote 6 miliárd dolárov organizátori plánujú vybrať prostredníctvom celosvetovo vysielanej televíznej reality show, ktorá bude sledovať osudy uchádzačov o účasť v misii MarsOne.

"Za tisíc rokov budú všetci ľudia na Zemi vedieť, kto boli prví ľudia na Marse," lákajú manažéri projektu prípadných uchádzačova na svojich webových stránkach. Zatiaľ sa prihlásilo viac ako 200 tisíc mužov a žien z celého sveta, medzi nimi aj pätica Slovákov.

Súvisiace články

Aktuálne správy