Päť Slovákov tu toho už má plné zuby, dali si prihlášku na osídlenie Marsu

, iHNed Foto: The Mars One

Lehota na podanie prihlášky na osídlenie Marsu skončila. Prihlásilo sa vyše 200 tisíc ľudí, medzi nimi aj päť Slovákov. Prví štyria z nich by sa mali presťahovať v roku 2025. Natrvalo. Z Marsu totiž nie je cesty späť.

Holandská spoločnosť The Mars One plánuje osídliť Mars. Podľa CNN v utorok oznámila, že zaistila dodávateľa pristávajúceho modulu a komunikačného satelitu pre bezpilotné misie naplánované na rok 2018, kedy sa ukáže či technológie pracujú tak ako majú.

Ak všetko pôjde podľa plánu, prví ľudia by sa mali na červenej planéte začať udomácňovať niekedy v roku 2025. Projekt bol predstavený tento rok v apríli. Podľa šéfa spoločnosti Basa Lansdorpa sa od tej doby prihlásilo viac než 200 000 ľudí. Medzi záujemcami z celého sveta je aj päť Slovákov, najmladší má 28, najstarší 40. Ich vizitky si môžete pozrieť na stránke spoločnosti.

The Mars One to s osídľovaním myslí evidentne vážne. Nevyvíja totiž žiadnu technológiu, ktorá by zabezpečila cestu späť. Má to jednu výhodu. Spoločnosti sa tak znížia náklady.

Do projektu sa zatiaľ nemôže prihlásiť viac ľudí, lehota na podávanie žiadostí už vypšala. Spoločnosť navyše na Mars nevezme všetkých. Do konca roka oznámi tých šťastlivcov, ktorí sa dostanú do druhého kola.

"Bezpilotná misia naplánovaná na rok 2018 je najdôležitejší a najťažší krok k tomu, aby sme dostali ľudí na Mars," povedal Lansdorp. Očakáva, že ju zaplatia hlavne sponzori a partneri. Súčasťou misie má byť aj "vodný experiment", teda zabezpečenie, aby na inej planéte bola kvapalná voda.

Potom, čo sa na Marse usadia ľudia v roku 2025, plánuje spoločnosť cesty obnovovať každé dva roky. Prvá posádka bude tvorená štyrmi ľuďmi. Ich "presťahovanie" by malo stáť okolo 6 miliárd dolárov. Podľa expertov by mala cesta na Mars trvať 400 až 700 dní.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy