Tržby skupiny Slovnaft sa vlani medziročne zvýšili o 2 % na 4,73 mld. eur

Skupina Slovnaft dosiahla v roku 2013 čisté tržby vo výške 4,73 miliardy eur, čo bolo o 2 % viac ako v predchádzajúcom roku. Vzhľadom na nepriaznivé podmienky na trhu naopak čistý zisk klesol o 27 % na 38 miliónov eur. Informoval o tom dnes hovorca a riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie spoločnosti Anton Molnár.
„Európsky rafinérsky priemysel čelil v roku 2013 nepriaznivým externým podmienkam najmä v podobe zhoršených cenových podmienok ropných produktov, pretrvávajúceho poklesu spotreby a narastajúcej konkurenčnej ponuky z mimoeurópskych rafinérií. Najvýraznejšie sa to prejavilo najmä v náročnom 4. štvrťroku 2013, kde segment spracovania ropy v ropných spoločnostiach zaznamenal citeľne zhoršenú finančnú výkonnosť oproti predchádzajúcim obdobiam,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft, a. s., Oszkár Világi.
Skupinu Slovnaft podľa Világiho tieto globálne vplyvy neobišli a snažila sa ich kompenzovať na strane príjmov a aj na strane nákladov. Tržby spoločnosti boli podporené medziročne zvýšenou výrobou a predajom na tradičných, ale aj na nových trhoch západnej Európy. „Stranu nákladov sme podporili vyššou efektivitou a striktnou disciplínou pri ich čerpaní. Zmenili sme tiež niektoré vnútorné procesy a dohodli výhodnejšie podmienky pri nákupe energií, surovín, tovarov a služieb, čo nám oproti minulým rokom výrazne pomohlo skresať celkové náklady spoločnosti,“ spresnil.
Slovnaft v roku 2013 spracoval v bratislavskej rafinérii 5,79 milióna ton ropy, čo bolo o 7 % viac ako v roku 2012. Výroba automobilových benzínov v uplynulom roku medziročne stúpla o 1 % na 1,42 milióna ton. Produkcia motorovej nafty medziročne vzrástla o 6 % na 3,03 milióna ton a zvýšenie vykázala aj produkcia petrochemických výrobkov, a to o 7 % na 333.000 ton.
Skupina Slovnaft v minulom roku zvýšila predaj ropných výrobkov medziročne o 11 % na 5,94 milióna ton, z čoho viac ako tri štvrtiny smerovali na export. Predaj na zahraničných trhoch sa zvýšil o 16 % na 4,46 milióna ton, naopak, predaj na domácom trhu sa mierne znížil na 1,47 milióna ton. Objem investícií za rok 2013 dosiahol 93 miliónov eur.
Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou, je členom medzinárodnej skupiny MOL. Skupina Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy