Rokovania Grécka s Trojkou sa obnovili, podľa Grékov sú blízko k dohode

Rokovania medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi o pokroku v plnení úverových podmienok sa dnes obnovili, pričom grécka strana naznačila, že "dohoda je veľmi blízko".

Rokovania medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi o pokroku v plnení úverových podmienok sa dnes obnovili, pričom grécka strana naznačila, že „dohoda je veľmi blízko“. Informovala o tom agentúra DPA.
Cieľom Grécka je dostať pozitívne odporúčania Trojky, teda zástupcov Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), do 7. marca, aby Atény mohli získať ďalšiu tranžu úveru. Rokovania boli zablokované od septembra, nakoľko grécka vláda a Trojka sa nedokázali dohodnúť na niektorých bodoch úverového programu, medzi nimi na ďalších úsporách či na ďalších reformách na trhu práce.
„Sme veľmi blízko k dohode s Trojkou,“ povedal hovorca gréckej vlády Simos Kedikoglu pre televízny kanál Mega TV.
Od roku 2010 schválili medzinárodní veritelia Grécku v rámci dvoch záchranných balíkov 240 miliárd eur. Výmenou za finančnú pomoc však Grécko musí plniť dohodnuté úsporné a reformné opatrenia.
Súčasný záchranný program pre Grécko sa koncom tohto roka končí, no už sa diskutuje o tom, že Atény budú potrebovať tretí balík. Podľa nedávno zverejnenej štúdie bruselského ekonomického inštitútu Bruegel budú Gréci potrebovať pomoc zhruba za 40 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy