Medziročne spotrebiteľské ceny v EÚ rástli, v SR stagnovali

Spotrebiteľské ceny v EÚ v januári v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástli o 0,8 %.

Medziročná inflácia v eurozóne bola v januári rovnako ako v decembri na úrovni 0,8 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny v Európskej menovej únii v januári klesli o 1,1 %. V rámci celej Európskej únie bola celková hladina spotrebiteľských cien v januári oproti rovnakému mesiacu minulého roka vyššie o 0,9 %. Spomalila tak tempo rastu v porovnaní s decembrom, kedy bol na úrovni 1 %. Medzimesačná januárová inflácia v rámci celej EÚ bola na úrovni -0,9 %. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku spotrebiteľské ceny v januári medziročne stagnovali a v porovnaní s decembrom vzrástli o 0,3 %. Medziročne sa ceny znížili najmä na Cypre (-1,6 %), v Grécku (-1,4 %) a v Bulharsku (-1,3 %). Najvýraznejšie medziročne posilnili vo Veľkej Británii a Fínsku (zhodne o 1,9 %).

Medziročnú infláciu v eurozóne v januári smerom nahor posunuli ceny tabaku, ktoré jej pridali 0,08 percentuálneho bodu, ako aj ceny elektrickej energie, mlieka, syrov a vajec (každá položka 0,05 percentuálneho bodu). Smerom nadol medziročnú infláciu tlačili ceny pohonných látok (-0,19 percentuálneho bodu), ceny telekomunikačných služieb (-0,13 percentuálneho bodu) a vykurovacích olejov (-0,05 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy