Úspech na burze? Je to jednoduchšie ako hranie golfu

, bussinessinsider;SMB Training Foto:SITA

Mnoho ľudí si myslí, že len dobre informovaný a skúsený jedinec môže byť na burze úspešný. Nie je to však tak, burza nie je ako zahrať si golf.

Ako ukazuje obrázok, v podstate aj viac informovaný investor „profík“, má až 19 % pravdepodobnosť, že nedosiahne výkonnosť trhu v trojročnom priemere. I keď je táto pravdepodobnosť rozhodne vyššia u menej informovaných investorov, aj tí však majú 43 percentnú šancu dosiahnuť vyššie výnosy. Z krátkodobého hľadiska sa môže udiať takmer čokoľvek, môžeme vyhrať a hladko a prekonať trh.

Akciový trh totiž nie je ako golf, píše BusinessInsider. V golfe veľmi veľa záleží od skúseností, alebo kvality palíc. Ale na burze zohráva oveľa väčšiu úlohu náhoda. Samozrejme, nie tak veľkú ako davová psychóza, ale z času na čas príde obdobie, dlhé hoci aj  2-3 roky, kedy aj tí najúspešnejší trpia. Dokonca aj také obdobie, kedy začínajúci burzový amatér dokáže poraziť profíka. Nie je to len otázka pár týždňov, ale mesiacov a dokonca aj rokov. Budúcnosť nevie nikto predvídať, to je jedna základná pravda akciového trhu.

A ak sa nad tým troška viac zamyslíte, a prijmete túto pravdu, zistíte, že budúce zisky vám výhradne lepšia informovanosť skutočne neprinesie. Je dôležité, aby ste boli v obraze ohľadom udalostí vo svete, ale len na základe tohto sa z nikoho ešte nestal úspešný investor.

V dlhodobom horizonte ale zohráva informovanosť vážnu úlohu. Ak berieme investovanie na burze ako celoživotné vzdelávanie, osobnostný rozvoj na zveľadenie svojho majetku a nie ako dočasnú zábavku na pár rokov, potom je dôležité, aby sme vedeli čo sa deje na trhoch a vo firmách. V dlhodobom horizonte bude váš výkon závisieť od osobného prístupu, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je toľko spomínaná sebadisciplína ale aj  riadenie rizika.

Na burze môžete obchodovať buď na základe svojich momentálneho rozhodnutia, alebo si vytvoriť systém. Ako ho ale udržať funkčný? Stačí si pamätať šesť základných bodov.

1. Jediný prípad, kedy vás naozaj silná automatická stratégia privedie do straty, nastane, keď sa ňou prestanete riadiť príliš skoro.
2. Môžete vziať víťaznú stratégiu a vylepšiť ju. Ak však prvé testy neukážu úspech, rýchlo ju opustite.
3. Vytvorte systém, ktorý zodpovedá vašej osobnosti. Ak chcete mať istotu, pracujte s navrátením sa k priemeru (mean reversion), ktoré má až 80 % úspešnosť. Ak máte radi "home run", tak sa pre vás hodí trendové investovanie.
4. O štatistike sa dá hovoriť pri viac ako 1000 prípadoch. Nezáleží na tom, v akom odbore firma podniká, alebo akú má biznis štruktúru. Štatistika vzniká od 1000 prípadov vyššie.
5. Obchodovacie systémy sú buď úspešné, alebo neúspešné. Buď fungujú, alebo nie. Nič medzi tým neexistuje.
6. Sto obchodov alebo pozitívnych dát za dva mesiace by malo stačiť na rozhodnutie, či má zmysel danú myšlienku sledovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy