Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku nečakane vzrástla

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku tento mesiac nečakane vzrástla, už štvrtýkrát po sebe, a dosiahla najvyššiu úroveň od júla 2011. To signalizuje, že expanzia najväčšej ekonomiky eurozóny by sa mohla zrýchliť, konštatuje agentúra Bloomberg.
Z prieskumu mníchovského ekonomického inštitútu Ifo vyplýva, že index podnikateľskej klímy v Nemecku sa vo februári vyšplhal na 111,3 bodu z januárových 110,6 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že hodnota indexu veľmi mierne klesne na 110,5 bodu.
Aj separátny index súčasných podmienok v Nemecku sa tento mesiac zvýšil na 114,4 bodu zo 112,4 bodu v januári. Na druhej strane, index očakávaní podnikateľov klesol na 108,3 bodu zo 108,9 bodu v prvom mesiaci roka, ale aj to je však lepší výsledok ako 108,2 bodu, ktoré predpovedali analytici.
To vyvoláva nádej, že nemecká ekonomika, ktorá je hlavným motorom eurozóny a ťahúňom proexportne orientovaných ekonomík v celej Európskej únii, by mohla zrýchliť. Na ilustráciu, v 4. kvartáli sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka zvýšil o 0,4 % a HDP eurozóny stúpol o 0,3 %.
Ifo zostavuje index podnikateľskej klímy pravidelne každý mesiac na základe ankety medzi približne 7000 firmami z najrôznejších oblastí.

Súvisiace články

Aktuálne správy