Portugalsko by malo požiadať o pohotovostnú úverovú linku

Portugalsko by malo požiadať Európsku úniu (EÚ) o pohotovostnú úverovú linku. Pomôže mu to zabezpečiť si úspešný návrat na dlhopisové trhy, keď v máji dokončí záchranný program. Uviedol bývalý minister financií Fernando Teixeira dos Santos v rozhovore pre agentúru Bloomberg.
Podľa ministra pohotovostná úverová linka by bola pre trhy signálom, že Portugalsko má podporu partnerov v EÚ. A výsledkom by mali byť nižšie náklady na obsluhu jeho dlhu, dodal Teixeira dos Santos, ktorý bol ministrom financií v roku 2011, keď Portugalsko požiadalo o záchranný úver.
Súčasná šéfka portugalského rezortu financií Maria Luís Albuquerqueová vyhlásila, že kabinet v Lisabone sa až v apríli rozhodne, či požiada o pohotovostnú úverovú linku, alebo bude nasledovať príklad Írska a pokúsi sa o tzv. čistý exit. Teda dokončenie záchranného programu bez žiadosti o ďalšiu pomoc. Portugalsko ukončí čerpanie záchranného úveru vo výške 78 miliárd eur 17. mája 2014.
Teixeira dos Santos pripomína, že Portugalsko pri návrate na finančné trhy stále ohrozuje niekoľko rizikových faktorov, aj keď výnosy z jeho desaťročných dlhopisov na sekundárnych trhoch klesli pod 5 % z rekordnej úrovne viac ako 18 %, ktorú dosiahli v januári 2012.
Medzinárodný menový fond vo svojej správe minulý týždeň upozornil, že vysoké dlhové zaťaženie Portugalska, a tým pádom aj veľké náklady na refinancovanie dlhov, môžu náhle vyvolať zmenu nálady investorov na dlhopisových trhoch. Fond odhaduje, že vlani dosiahol štátny dlh Portugalska 129,5 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Veľký vládny dlh a spolu s pomerne vysokými úrokmi, ktoré od Portugalska trhy stále požadujú, môžu vyvolať pochybnosti o jeho schopnosti vyrovnať záväzky vlastnými silami, skonštatoval exminister.
„Ak sa tieto obavy zvýšia, krajina sa tak opäť ocitne na ostrí noža a v určitom momente nás môže prekvapiť zmena prístupu trhov. Preto je tzv. čistý exit riskantný,“ dodal Teixeira dos Santos.

Súvisiace články

Aktuálne správy