Brnenská firma bude zamestnancom časť mzdy vyplácať v Bitcoinoch

, E15 Foto: SITA

Spoločnosť oXy Online, ktorá sa zaoberá vývojom v internetovom online predaji, sa rozhodla vyplácať zamestnancom časť miezd na ich želanie v Bitcoinoch. Brnenská firma je jednou z prvých v Česku, ktorá k tomuto kroku pristúpila.

"Zamestnanci, ktorí mali o Bitcoiny záujem, ich po prvýkrát uvidia na výplatnej páske v marci," povedal pre E15 marketingový manažér oXy Online Tomáš Bobek.

Vedenie firmy sa k tomuto kroku rozhodlo pristúpiť po debate so zamestnancami, ktorí si želali stále relatívne novú a pre väčšinu ľudí neznámu, či len veľmi málo známu menu, vlastniť a vyskúšať." Keďže sme vývojárska firma plná ľudí tvoriacich e – shopy, ktorí denne pracujú s informačnými technológiami, povedali sme si, že vyskúšame Bitcoiny v praxi. Zistili sme, že to nie je až tak úplne jednoduché. Museli sme vyriešiť technické a legislatívne problémy," podotkol Bobek.

Bitcoinová mena sa obchoduje na rôznych burzách, podľa Bobka sú rôzne dôveryhodné a bezpečné. Bolo teda potrebné zvoliť bezpečný postup pri nákupe. Internetová mena má tiež veľmi premenlivý kurz ku konvenčným menám. "Možno však obchodovať aj so zlomkami Bitcoinov, napríklad milibitcoinmi, teda od súm zhruba desiatich korún (0,37 eur)," spresnil Bobek.

Vo firme sú dva typy zamestnancov. Jedni chcú novinku zatiaľ iba zo zvedavosti vyskúšať a Bitcoiny vlastniť. "Druhí sú odvážnejší a kalkulujú s nimi ako s investíciou, pretože proti vlaňajšku sú Bitcoiny drahšie. So zamestnancami sme sa preto dohodli, že budeme počítať kurz ku dňu spracovanie výplaty a oni môžu do tej doby od žiadosti dostať Bitcoiny ustúpiť," vysvetlil Bobek.

Súvisiace články

Aktuálne správy