G20 chcú bojovať s neplatičmi daní, mladým trhom ale vraj pomáhať nebudú

, ČTK. Foto SITA

Ministri financií a predstavitelia centrálnych bánk skupiny 20 najväčších ekonomík sveta (G20) sa dohodli na podpore ekonomického rastu. V nasledujúcich piatich rokoch chcú zvýšiť globálny hrubý domáci produkt o ďalšie viac ako dva bilióny USD.

Vďaka vyššiemu rastu by mohli vzniknúť desiatky miliónov pracovných miest. Krajiny takisto zavedú prísnejšie pravidlá zdaňovania nadnárodných firiem. Vyplýva to z komuniké zverejneného na záver dvojdňového zasadnutia.

"Budeme rozvíjať ambiciózne, ale realistické politiky s cieľom zvýšiť celkový HDP v najbližších piatich rokoch o viac ako dve percentá nad trajektóriu odvodenú zo súčasných politík," píše sa vo vyhlásení. Austrálsky minister financií Joe Hockey k tomu dodal, že je to vôbec prvýkrát, čo sa skupina dohodla na konkrétnych číslach, ktoré chce dosiahnuť.

V roku 2012 svetový HDP dosiahol približne 72 biliónov USD. Stanovený cieľ pre zrýchlenie ekonomického rastu zodpovedá zhruba vlaňajšiemu HDP ôsme najväčšie ekonomiky sveta, Ruska.

Skupina zatiaľ nemá presný plán, ako by jednotlivé krajiny mali k rastu prispieť. Mali by teraz začať pracovať na akčnom pláne a rastovej stratégii, ktoré predstaví na ďalšom zasadnutí predstaviteľov G20 v novembri v Brisbane. K rastu majú prispieť rôzne opatrenia, ako podpora investícií a obchodu a štrukturálne reformy.

Dohoda na určitom cieli je pre skupinu krokom vpred. V minulosti sa členovia G20 neboli schopní dohodnúť na cieľoch fiškálnej politiky či výške bilancie bežného účtu. Je to tiež veľká zmena vzhľadom k predchádzajúcim konaním, kedy sa debata točila okolo toho, či sa ďalej zamerať na rast, alebo rozpočtové úspory.

Stretnutie neprinieslo žiadne určité záväzky pomoci rozvíjajúcim sa krajinám kvôli nestabilite na ich finančných trhoch, ktorá súvisí s rozhodnutím centrálnej banky USA začať postupne obmedzovať svoje stimulačné opatrenia. Krajina sa len dohodli, že by mali spolu rokovať o svojich krokoch a spolupracovať, aby ich rozhodnutia nemala negatívny dopad na iné krajiny.

Ministri sa tiež zhodli, že je potrebné vytvoriť prísnejšie pravidlá pre cezhraničné zdanenie firiem, aby sa zaplnila medzera, ktorá umožňuje nadnárodným firmám ako Starbucks, Google, Apple či Amazon.com vyhýbať sa plateniu daní. Skupina schválila súbor spoločných noriem o zdieľaní informácií o bankových účtoch a automatickej výmene informácií medzi členmi, ktoré majú vstúpiť do platnosti do konca roka 2015.

Finančné trhy sa obávali možných sporov medzi rozvinutými a rozvíjajúcimi sa ekonomikami. Nič však nenaznačuje, že by víkendové stretnutie v pondelok trhy rozkolísalo.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy