Británia nevylučuje rozdelenie firmy British Gas

Minister energetiky Ed Davey uviedol, že existujú dôkazy, podľa ktorých British Gas má tendenciu účtovať si ceny patriace v posledných troch rokoch medzi najvyššie. Krajina podľa neho nevylučuje rozdelenie firiem, u ktorých sa zistí sila monopolu.

Bývalý britský plynárenský monopol British Gas, ktorý je stále najväčšou plynárenskou spoločnosťou v krajine, by štát mohol rozdeliť na menšie firmy, aby sa ukončilo účtovanie prehnane vysokých ziskových marží. Uviedol to v pondelok britský minister energetiky Ed Davey. „Existujú dôkazy, že British Gas, ktorý má na domácom trhu s plynom najväčší podiel, má tendenciu účtovať si ceny patriace v posledných troch rokoch medzi najvyššie a je v priemere najviac ziskový,“ napísal Davey v liste energetickému regulačnému úradu Ofgem.

Británia uvažuje o možnostiach, ako vyriešiť akúkoľvek nespravodlivosť v oblasti cien „vrátane rozdelenia firiem, u ktorých sa zistí sila monopolu na úkor spotrebiteľov,“ konštatoval minister. Spoločnosť British Gas však uviedla, že jej zisková marža, ktorá je v priemere na úrovni 5 %, je nevyhnutná pre realizáciu investícií a zabezpečenie dodávok energií.

Britská vláda začala vlani kontrolovať hospodársku súťaž na trhu s energiami, aby reagovala na spotrebiteľské sťažnosti v súvislosti s rastúcimi účtami za energie. Prvé výsledky z pripravovanej správy má zverejniť v závere marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy