Portugalská vláda očakáva tento rok výrazné oživenie ekonomiky

Podľa portugalskej vlády sa po konci dlhoročnej recesie domáca ekonomika môže tento rok výrazne oživiť. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ekonomika môže v roku 2014 rásť rýchlejšie, než sme doteraz predpokladali, uviedol dnes portugalský vicepremiér Paulo Portas. „Neprekvapilo by ma, keby portugalská ekonomika vzrástla viac než o 0,8 %.“ Bol by to prvý rast portugalského hrubého domáceho produktu (HDP) od roku 2010. Krajina sa síce na jar 2013 dostala z recesie, ale experti predpokladajú, že ekonomika za celý rok 2013 klesla.
Portugalsko muselo v roku 2011 požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc, ktorá krajinu zachránila pred finančným kolapsom. Záchranný program sa skončí v máji. „Som pevne presvedčený, že Portugalsko je v situácii, ktorá umožňuje uzavretie programu,“ vyhlásil Portas. Ponechal však otvorené, či si krajina z opatrnosti zabezpečí preventívnu úverovú linku, alebo či sa bude po skončení programu financovať samostatne.
Portugalsko podľa médií v stredu (12. 2.) emituje 10-ročné štátne dlhopisy. Aktuálne sa ich výnos pohybuje okolo 5 %, čo je najmenej od roku 2010. Lisabon v januári predal 5-ročné dlhopisy za 3,25 miliardy eur, pričom emisia sa stretla s veľkým záujmom investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy