Nemecká vláda zrejme mierne navýši prognózu rastu

Podľa návrhu prognózy, ktorú v pondelok získala agentúra Reuters, posilní hospodárstvo krajiny v prvom kvartáli o 1,75 %.

Nemecká vláda mierne zvýši odhad rastu tamojšej ekonomiky pre tento rok na približne 1,75 % z pôvodne odhadovaných 1,7 %. Vyplýva to z návrhu najnovšej prognózy, ktorý v pondelok získala agentúra Reuters. Berlín by mal zverejniť túto prognózu v stredu po tom, ako ju odobrí vláda. Z návrhu tiež vyplýva, že Berlín pravdepodobne navýši aj odhad rastu domáceho dopytu na 2,1 % z pôvodne uvádzaných 1,9 %. Export má podľa návrhu prognózy posilniť v roku 2014 o 4,1 %, čo je viac než pôvodný nárast o 3,8 %.

Nemecká ekonomika počas prvých rokov dlhovej krízy v eurozóne vykazovala silný rast a po oslabení v závere vlaňajška sa v prvom kvartáli tohto roka opäť zotavila. V treťom kvartáli však rast spomalil na úroveň 0,3 %. Medzimesačný rast hrubého domáceho produktu krajiny podporil domáci dopyt. Výsledky exportu na hospodársky rast vplývali negatívne. Podľa aktuálnej prognózy Medzinárodného menového fondu by malo nemecké hospodárstvo v tomto roku posilniť o 0,5 % a v budúcom roku o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy