Nálada investorov v eurozóne sa zlepšila

Index dôvery investorov, ktorý zostavuje agentúra Sentix, vo februári stúpol na 13,3 bodu z januárových 11,9 bodu a dostal sa najvyššie od apríla 2011.

Nálada investorov v eurozóne sa vo februári nečakane zlepšila, keďže sa optimistickejšie pozerajú na podmienky v Európskej menovej únii, ktorá sa postupne zotavuje z recesie. Index dôvery investorov, ktorý zostavuje agentúra Sentix, stúpol na 13,3 bodu z januárových 11,9 bodu a dostal sa najvyššie od apríla 2011. Prekonal tak očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že klesne na 10,7 bodu.

„Investori vnímajú ďalšie zlepšenie v eurozóne,“ povedal analytik agentúry Sentix Sebastian Wanke. Dodal však, že rizikom pre eurozónu v očiach investorov zostáva možnosť deflácie. Inflácia v menovom bloku v januári spomalila na úroveň 0,7 % z decembrových 0,8 %. Nachádzala sa tak výrazne pod úrovňou 2 %, ktorú Európska centrálna banka považuje za želanú.

Agentúra Sentix ďalej uviedla, že investori, ktorých v rámci prieskumu oslovila od 6. do 8. februára, mali lepšie očakávania v súvislosti s ekonomikou eurozóny ako kedykoľvek inokedy od februára 2006. Terajšie podmienky hodnotili najoptimistickejšie od augusta 2011. Podindex, ktorý odzrkadľuje toto vnímanie, stúpol na 1,8 bodu z januárovej úrovne -0,8 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy