Produkcia talianskeho priemyslu v decembri klesla

Výkon talianskeho priemyslu vlani v decembri klesol, prvýkrát po štyroch mesiacoch rastu. Oznámil to dnes štatistický úrad ISTAT a informáciu prevzala agentúra RTTNews.
Podľa najnovších údajov sa produkcia priemyslu v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri 2013 znížila o 0,9 % v porovnaní s novembrom, keď medzimesačne vzrástla o 0,3 %. Decembrový pokles bol prvý od augusta 2013, keď výkon talianskeho priemyslu medzimesačne klesol o 0,1 %.
Aj v medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v Taliansku v poslednom mesiaci minulého roka po očistení od sezónnych vplyvov znížila, a to o 0,7 %. Ale na sezónne neupravenej báze taliansky priemysel v decembri vzrástol medziročne o 2,4 %.
Za celý rok 2013 klesol výkon priemyslu v Taliansku o 3 % oproti roku 2012.
Talianska vláda verí, že ekonomika krajiny sa už začína zotavovať z najdlhšej recesie za uplynulé desaťročia. V 3. štvrťroku 2013 sa hrubý domáci produkt (HDP) Talianska ešte medzikvartálne znížil o 0,1 %. Ministerstvo hospodárstva v Ríme verí, že v poslednom štvrťroku sa už hospodárstvo odrazilo od dna a jeho výkon aspoň mierne stúpol. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny pritom naposledy zaznamenala medzikvartálny rast v 2. štvrťroku 2011, aj to iba o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy