Tržby nemeckého priemyslu vlani klesli o 0,2 %

Na domácom trhu boli tržby podľa údajov štatistického úradu krajiny medziročne nižšie o 1,6 %, v zahraničí naopak o 1,4 % vzrástli

Nemecký priemysel zaznamenal vlani druhý rok v rade pokles tržieb, keď čelil oslabeniu na domácom trhu aj v eurozóne. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad krajiny. Príjmy klesli o 0,2 % po znížení o 0,8 % v roku 2012. Na domácom trhu boli tržby medziročne nižšie o 1,6 %, v zahraničí naopak o 1,4 % vzrástli. Obrat so zvyškom eurozóny klesol o 1,7 %, na zahraničných trhoch mimo menovej únie však posilnil o 3,5 %.

Medzi kľúčovými odvetviami sa počas roku 2013 prejavili výrazné rozdiely. V strojárstve sa tržby zmenšili o 2,2 % a v chemickom priemysle o 0,6 %, darilo sa napríklad automobilovému odvetviu s rastom o 2,2 %. Celkovo zaznamenali tržby spracovateľského priemyslu v najväčšej európskej ekonomike vlani prepad. V samotnom decembri boli tržby po očistení o sezónne a kalendárne vplyvy v porovnaní s novembrom nižšie o 1,5 %, keď príjmy na domácom aj zahraničných trhoch klesli zhodne o 1,4 %, informoval štatistický úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy