Silné euro láka do Maďarska: Za nákupom už vyrážame aj zo vzdialenejších miest

, MTI Foto:SITA

Vzhľadom k slabému forintu v uplynulých týždňoch výrazne narástol počet kupujúcich zo Slovenska. Nákupná turistika z rakúskych pohraničných osád sa nekoná.

Slováci žijúci v slovensko-maďarskom pohraničí pozorne sledujú zmeny výmenného kurzu eura voči forintu. V momente, ak za svoje euro dostanú o 5-8 forintov viac, vyberú sa na nákupy. Svoje peniaze v maďarských pohraničných mestách míňajú najmä cez víkendy.

V mestečkách ako Ózd, či Sátoraljaújhely narástol obrat predajcov po tom, čo Slováci dostali za euro viac ako 316 forintov. Pri takomto kurze našinec neváhal navštíviť aj hypermarkety v 60 kilometrov od hraníc vzdialenom Miskolci.

Ten, kto v ostatných dňoch tlačil pred sebou preplnený nákupný vozík, s takmer istotou pochádzal z Košíc, Rožňavy, či priľahlých obcí. Na parkovisku neďaleko trhu v Miskolci parkovali autá aj z Popradu. Zákazníci zo Slovenska nemajú problém siahnuť po pive, či kryštálovom cukre vyrábanom na Slovensku, veď kým v Maďarsku vyšlo kilo na 229 forintov (0,79eur pri kurze 308), jeho cena na opačnej strane hranice je približne jedno euro.

V Komárome a Ostrihome nie je výnimkou, že Slováci si sem skočia kúpiť aj základné potraviny. V Komárome je jedna predajňa obchodného reťazca priamo pri pilieri Alžbetinho mosta. Pri pohľade na evidenčné čísla áut na parkovisku je vidieť, že za nákupom cestovali aj 30 – 40 kilometrov od hraníc. Príťažlivosť silného eura rovnako pocítili aj v Ostrihome.

„V Komárome stojí kilo kryštálového cukru 70 centov, na Slovensku aj 1,5 eura. Taxíkom sa cez most na druhú stranu dostanete za jedno euro. To sa už pri kúpe dvoch kíl cukru oplatí,“ povedala dôchodkyňa pre spravodajskú agentúru MTI.

Súvisiace články

Aktuálne správy