Odhlasované: Švajčiari nechcú prisťahovalcov

, E15 Foto: SITA

Švajčiari tesnou väčšinou prijali v referende návrh miestnych nacionalistov na obmedzenie prisťahovalectva. Podľa konečných výsledkov zverejnených švajčiarskou televíziou sa pre návrh vyslovilo 50,3 percenta účastníkov hlasovania.

Opatrenie má platiť aj pre občanov EÚ a má obmedziť aj voľný pohyb osôb medzi Švajčiarskom a krajinami únie. Švajčiarsko síce nie je členom únie, ale je súčasťou takzvaného schengenského priestoru.

Hlasovanie ukázalo, že pre prijatie obmedzenia hlasovali predovšetkým voliči nemecky hovoriacich kantónov v centrálnej a východnej časti krajiny, a to zhruba 50 až 60 percentami. Naopak francúzsky hovoriace kantóny na západe štátu boli spravidla z 60 percent proti.

Brusel ľutuje, že Švajčiari v referende potvrdili obmedzenie imigrácie. Európska komisia vo svojom vyhlásení zdôraznila, že podobné kvantitatívne obmedzenie je v rozpore s princípom voľného pohybu osôb medzi EÚ a Švajčiarskom. Únia teraz posúdi dôsledky iniciatívy zavádzajúce limity imigrácie na celkové vzájomné vzťahy EÚ a Švajčiarska. "V tomto kontexte budeme prihliadať aj k názoru Spolkovej rady" (vlády), podotkla hovorkyňa komisie Pia Hansenová. Švajčiarska vláda má totiž teraz tri roky na to, aby výsledky referenda pretavila do zákona.

Proti obmedzovaniu imigrácie sa stavali predovšetkým ľudia z priemyslu a členovia hospodárskych zväzov. Už skôr varovali, že ekonomika bude ohrozená nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl. Odbory pre zmenu upozorňovali, že sa zahraniční zamestnanci môžu dostať do nepríjemnej pozície rukojemníkov zamestnávateľov, ak budú pracovné miesta viazané na povolenie na pobyt.

Na stranu priemyslu a odborov sa nedávno postavil aj Brusel. Predseda Európskej komisie José Barroso vo švajčiarskej tlači pripomenul, že EÚ umožňuje Švajčiarsku privilegovaný prístup na svoj ​​vnútorný trh s 500 miliónmi spotrebiteľov.

Svojich odporcov mal návrh na obmedzenie imigrácie aj medzi odborníkmi. "Žiadny iný členský štát OECD neprofituje z prisťahovalectva tak ako Švajčiarsko," upozornil expert OECD Thomas Liebig. Imigranti prinášajú do švajčiarskej štátnej pokladnice 6,5 miliardy frankov (približne 5,31miliardy eur). V drvivej väčšine ide navyše o kvalifikovanú pracovnú silu, čo je ďalší rozdiel oproti bežnému stavu v EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy