Záujem investorov sa aj v januári na BCPB upriamil na dlhopisy

Dlhové cenné papiere dosiahli v januári na celkovom objeme obchodov podiel vyše 97 %.

Obchodovaniu na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) počas januára opäť dominovali dlhové cenné papiere. V prvom mesiaci tohto roka totiž podľa bratislavskej burzy obchody s dlhopismi tvorili až 97,24 % dosiahnutého objemu obchodov. Za sledované obdobie sa pritom s dlhopismi celkovo uskutočnilo 533 transakcií, v rámci ktorých sa zobchodovalo zhruba 337 mil. kusov cenných papierov. Finančný objem zobchodovaných dlhopisov dosiahol hodnotu 448,27 mil. eur.

V porovnaní s decembrom uplynulého roka tieto údaje predstavovali 37,73-percentný rast počtu transakcií. Na medzimesačnej báze však poklesol počet zobchodovaných cenných papierov o 33,73 %. Oproti decembru 2013 poklesol aj dosiahnutý finančný objem, a to o 32,55 %. Na medziročnej báze bratislavská burza takisto zaznamenala nárast počtu transakcií, konkrétne o 67,61 %, avšak pri súčasnom 35,86-percentnom poklese zobchodovaných cenných papierov. Dosiahnutý finančný objem v januári oproti rovnakému obdobiu minulého roka vykázal pokles o 32,44 %. Rovnako, ako v minulých mesiacoch, aj v sledovanom mesiaci mali v obchodovaní s dlhopismi priame obchody s finančným objemom vo výške 434,12 mil. eur prevahu nad kurzotvornými obchodmi s objemom 14,18 mil. eur.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu januára dosiahla hodnotu 37,45 mld. eur, čo predstavovalo 6,58-percentný medzimesačný rast. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov zaznamenala od konca predchádzajúceho mesiaca rast o 6,5 % na úroveň 35,06 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy