Prokuratúra v Aténach vyšetruje privatizáciu OPAP

Prokuratúra v Aténach vyšetruje privatizáciu štátnej lotériovej spoločnosti OPAP. Ide o najväčšiu privatizačnú dohodu, v rámci ktorej štát predal podiel vo firme skupine investorov z Česka, Slovenska, Ruska a Grécka.

Prokuratúra v Aténach vyšetruje privatizáciu štátnej lotériovej spoločnosti OPAP. Ide o najväčšiu privatizačnú dohodu, v rámci ktorej štát predal podiel vo firme skupine investorov z Česka, Slovenska, Ruska a Grécka. Informovali o tom britské noviny Financial Times.
Vyšetrovanie sa začalo pár týždňov po tom, ako víťaz tendra, spoločnosť Emma Delta, registrovaná na Cypre, v auguste zaplatila 650 miliónov eur za 33-% podiel v OPAP a následne vymenila generálneho riaditeľa a ďalších členov predstavenstva lotériovej spoločnosti a na ich miesta dosadila svojich ľudí. Emma Delta pritom ako jediná predložila platnú ponuku na kúpu podielu v OPAP, ktorá má monopol na lotérie v Grécku a je najväčším športovým sponzorom v krajine. Financial Times povedali o vyšetrovaní dva zdroje, ktoré spolupracujú s prokurátorom Iannisom Sevisom.
Vyšetrovanie tak pritiahne pozornosť k privatizačnému programu Grécka. Predaj štátnych podnikov má Aténam pomôcť pri ozdravovaní verejných financií a je jednou z podmienok záchranných úverov.
Predaj OPAP umožnil gréckej privatizačnej agentúre Taiped splniť vlaňajší cieľ, ktorým boli príjmy z privatizácie vo výške 1,3 miliardy eur aj napriek tomu, že viaceré veľké tendre boli odložené, alebo sa skončili neúspechom.
Vyšetrovanie by sa podľa jedného zo zdrojov malo sústrediť na transparentnosť a priebeh privatizácie OPAP, a na možný konflikt záujmov. Nezvyčajná klauzula v legislatíve, ktorú vlani v apríli schválil grécky parlament (krátko pred tým, ako Emma Delta a americký hedžový fond Third Point predložili svoje ponuky na kúpu OPAP), vyvolala pochybnosti o transparentnosti privatizačného procesu v Grécku. Táto sporná klauzula, vložená do už existujúceho zákona o investíciách, "zmrazila" až do januára 2014 previerku "bezúhonnosti" potenciálnych kupcov OPAP, ktorá patrí medzi povinnosti gréckeho úradu pre dohľad na hazardnými hrami. Cieľom previerky je ubezpečiť sa, že budúci majitelia lotériovej spoločnosti nie sú zapletení do prania špinavých peňazí a iných kriminálnych aktivít.
Medzi investormi, ktorí získali podiel v OPAP, sú český miliardár Jiří Šmejc a grécky ropný magnát Dimitris Melissanidis. Šmejc vlastní investičnú spoločnosť Emma Capital, ktorá založila firmu Emma Delta a tá predložila ponuku na kúpu OPAP. Deviaty najbohatší Čech má síce len 22,5-% podiel v Emma Delta, ale kontroluje väčšinu, presnejšie 66,7-% hlasovacích práv cez ďalšiu firmu.
Melissanidis vlastní podiel v Emma Delta prostredníctvom cyperskej firmy. Počas predkladania ponúk sa v médiách a pred aténskymi podnikateľmi vydával za predstaviteľa Emma Delta. Melissanidis je tiež najväčším akcionárom spoločnosti Aegean Marine Petroleum, ktorá je kótovaná na burze v New Yorku. A práve vo výpise tejto ropnej spoločnosti je uvedené, že v minulosti čelil viacerým vyšetrovaniam. Úrady ho síce nakoniec zbavili podozrenia, až na dva prípady, keď musel zaplatiť pokutu.
Ďalšími akcionármi Emma Delta sú česká investičná spoločnosť KKCG, ruská banková skupina ICT, slovenská finančná skupina J&T a Christos Kopeluzos, syn gréckeho predstaviteľa ruskej spoločnosti Gazprom.
Melissanidis – a nie Šmecj – sa vlani v auguste zúčastnil na slávnostnom podpise dohody o privatizácii OPAP na gréckom ministerstve financií. A za zahraničných akcionárov Emma Delta, ktorí neboli prítomní, ju podpísal Spyros Fokas, hlavný právnik Aegean Marine. Fokas sa potom stal prvým podpredsedom správnej rady OPAP a Melissanidisov syn Jorgos je nevýkonným riaditeľom OPAP.

Súvisiace články

Aktuálne správy