Poľská centrálna banka ponechala kľúčový úrok na historickom minime

Poľská centrálna banka aj dnes ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na historickom minime 2,5 %, už siedmy mesiac v rade, a to napriek tomu, že ekonomika vlani rástla rýchlejšie, ako sa čakalo.

Poľská centrálna banka aj dnes ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na historickom minime 2,5 %, už siedmy mesiac v rade, a to napriek tomu, že ekonomika vlani rástla rýchlejšie, ako sa čakalo. Navyše, poľská mena zlotý sa v januári prepadla o 2,4 %, čo bol jej najhorší výsledok od júna 2013. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Analytikov však rozhodnutie Národnej banky Poľska (NBP) neprekvapilo. Centrálna banka vo Varšave totiž už vlani upozornila, že do polovice tohto roka kľúčový úrok meniť nebude. Dôvodom je nízka inflácia, ktorá v decembri dosiahla 0,7 %. To je hlboko pod cieľovou hranicou NBP, ktorou je inflácia na úrovni 2,5 %.
Poľská ekonomika vlani medziročne expandovala o 1,6 %. To bolo síce najpomalšie tempo jej rastu za uplynulé štyri roky, ale analytici očakávali ešte slabší výsledok, a to zvýšenie výkonu poľskej ekonomiky v minulom roku o 1,5 %.
Navyše, analytici banky Société Générale odhadujú, že v 4. kvartáli 2013 najväčšia postkomunistická ekonomika v Európskej únii výrazne zrýchlila a vzrástla medziročne o 2,9 %.
Európska komisia na jeseň zlepšila svoju prognózu pre Poľsko a v tomto roku mu predpovedá rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,5 % a v nasledujúcom roku 2015 o 2,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy