Maloobchodné tržby v eurozóne v decembri klesli

Maloobchodné tržby v eurozóne v decembri klesli viac, ako ekonómovia očakávali. Dôvodom bol slabší odbyt potravín aj nepotravinárskeho tovaru. Informovali o tom európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Podľa najnovších štatistík sa maloobchodný predaj v 17 krajinách, ktoré platili eurom, v decembri v porovnaní s novembrom znížil o 1,6 % a v celej Európskej únii (EÚ) klesol o 0,9 %. Analytici pritom odhadovali, že tržby maloobchodníkov v eurozóne sa v poslednom mesiaci minulého roka znížia o 0,7 %. Na ilustráciu, v novembri sa maloobchodný predaj v eurozóne zvýšil o 0,9 % a v EÚ o 0,8 %.
V medziročnom porovnaní klesli maloobchodné tržby v eurozóne v decembri 2013 o 1 %, ale v celej únii sa zvýšili o 0,1 %.
A za celý rok 2013 sa obrat maloobchodníkov v krajinách, ktoré zaviedli euro, znížil o 0,9 % a v celej únii klesol o 0,2 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov sa v decembri oproti novembru znížili, a to v eurozóne o 1,4 % a v EÚ o 0,7 %, zatiaľ čo tržby z predaja nepotravinárskych produktov klesli v eurozóne medzimesačne o 1,8 % a v EÚ o 0,9 %.
Spomedzi členských štátov únie, ktoré Eurostatu dodali údaje za december, maloobchodné tržby medzimesačne klesli v 16 a zvýšili sa v šiestich štátoch. Najprudší pokles zaznamenali Portugalsko (-5,8 %), Španielsko (-3,6 %) a Nemecko (-2,5 %). Najviac tržby vzrástli v Británii (2,6 %), na Malte (2 %) a v Írsku (1,4 %).
V medziročnom porovnaní klesli decembrové tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov v eurozóne o 1,6 % a v celej únii o 1,2 %. Nepotravinový sektor zaznamenal v eurozóne pokles predaja o 0,4 %, ale v EÚ sa jeho obrat zvýšil o 1,2 %.
Decembrové tržby sa medziročne znížili v ôsmich a zvýšili v 14 krajinách únie. Najprudší pokles nahlásili Nemecko (-2,4 %), Belgicko (-1,9 %) a Fínsko (-1,3 %) a najstrmšie stúpli tržby v Luxembursku (9,4 %), Poľsku (6,7 %), Rumunsku (5,9 %) a Bulharsku (5,6 %).
Obrat slovenských maloobchodníkov sa vlani v decembri znížil medzimesačne o 0,5 % a medziročne vzrástol o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy