Súkromný sektor eurozóny rástol najvýraznejšie za 2,5 roka

Finálny zložený index nákupných manažérov, ktorý zostavuje agentúra Markit, stúpol v januári na 52,9 bodu z decembrových 52,1 bodu.

Aktivita súkromného sektora eurozóny rástla v januári najrýchlejším tempom za dva a pol roka. Výrazné posilnenie priemyslu totiž prevážilo nad miernym rastom aktivity v sektore služieb. Finálny zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zostavuje agentúra Markit, stúpol v januári na 52,9 bodu z decembrových 52,1 bodu. Nachádza sa tak výrazne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu aktivity súkromného sektora. Hodnota indexu je najvyššia od polovice roka 2011, hoci sa nachádza mierne nižšie v porovnaní s predbežnými údajmi.

Podľa agentúry Markit tieto údaje poukazujú na to, že zotavovanie celého 18-členného bloku je na širšom základe. „Údaje o PMI boli mierne nižšie v porovnaní s prvým odhadom, avšak signalizujú veľmi povzbudivý štart do nového roka,“ povedal hlavný ekonóm agentúry Chris Williamson. Zotavovanie je však podľa neho príliš závislé na priemyselnom sektore, hoci sa aj sektor služieb vrátil k rastu. Podindex nových objednávok v sektore služieb klesol v januári na 50,8 bodu z úrovne 51,4 bodu v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy