Muž, ktorý si zarába nosením tričiek a predajom svojho priezviska

, nytimes Foto: iwearyourshirt

Jason Sadler má 31 rokov. Preslávil sa tým, že si za peniaze oblieka tričká s logom, v ktorých vystupuje v sociálnych médiách. Vynáša mu to zatiaľ veľmi dobre.

Jason Sadler žije v Jacksonville na Floride. Okrem jeho príbuzných, priateľov a kolegov ho všetci poznajú ako Jasona SrfrAppa. Prečo je tak populárny? Vymyslel službu, ktorá sa náramne podobá chodiacemu sendviču, ktorý má upozorniť na neďaleký stánok s rýchlym občerstvením. Rozdiel je v tom, že Jason si zarába tým, že svojich biznispartnerov propaguje potlačou na tričkách.

V rozhovore pre New York Times Sadler popísal, ako sa k netradičnej propagácii dostal. "V mojej firme zaoberajúcej sa webdizajnom sa zákazníci informovali o sociálnych sieťach. A keďže väčšina firiem má tričko s logom firmy, zišlo mi na um, že tieto by bolo možné použiť na propagáciu. V roku 2009 som začal s webom IWearYourShirt.com, kde ponúkam vtipné fotky a videá, v ktorých účinkujem oblečený vo firemných tričkách."

Ktokoľvek si môže zaplatiť aby sa v sociálnych sieťach ako je Facebook, alebo Twitter, objavil Sadler na celý deň v jeho tričku. Sadler má dnes  40 tisíc priateľov na Facebooku a  12 tisíc na Twitteri, čiže svojimi obrázkami  na Flickr a videami na Youtube a Ustreame zasiahne celko početný dav.

Cena sa spočiatku hýbala v závislosti od dňa v roku. Prvého januára stál jeden deň  jeden dolár, druhého dva doláre, tretieho tri doláre a tak ďalej,  až 31. decembra si pýtal za deň 365 dolárov. Len v roku 2009 takto zarobil 66.978 dolárov. Od tej doby už samozrejme ceny zvýšil. Počet obchodných partnerov dosiahol 1500 a medzi nimi nájdete aj zvučné mená ako Nissan a Starbucks. V súčasnej dobe sa už zaoberá aj organizovaním skupín, aby jednotlivé tričká malo na sebe čo najviac ľudí.

Po rokoch však prišla kríza. Kríza nápadov pri neustálom vymýšľaní videí a fotografií, ktoré by priťahovali pozornosť ľudí. Jason priznáva, že vyhorel a preto sa na chvíľu zameral na online predaj svojho priezviska. V roku 2012 si jeho przievisko kúpilo Headsets.com, na rok zaplatili 45500 dolárov. Vlani to bolo SurfrApp , komunitný portál, kde ľudia zdieľajú svoje dobrodružstvá. Na rok si kúpili Jasonovo priezvisko za  50 000 dolárov. „Po každom nákupe som legálne zmenil svoje priezvisko. Na Twitteri a ďalších miestach sa teraz volám Jason SurfrApp“.

Súvisiace články

Aktuálne správy